1960

Ingmar Bergmans Jungfrukällan belönas med en Oscar för bästa utländska film.

Svenska Dagbladet skriver fredagen den 12 februari:
”Produktionskostnaderna för film är avsevärt lägre i Sverige än utomlands. I exempelvis Tyskland, Frankrike och England kostar det i genomsnitt 2-3 gånger så mycket att producera spelfilm som i Sverige. I USA är kostnaderna 4-5 gånger större. I dag kostar det i genomsnitt 690.000 kr. att göra en svensk svartvit film och 980.000 att framställa en färgfilm. Av svenska filmer är något mer än hälften i svartvitt, resten färg.”

Nya statliga åtgärder till stöd för svensk film- och biografnäring införs, bl.a. introduceras en kvalitetspremie som fördelas av den politiskt tillsatta Statens Filmpremienämnd.

SF-Journalen läggs ner på grund av konkurrens från televisionen.

Svenska AB Nordisk Tonefilm lägger ner sin journalfilm Nuet.

Filmlaboratoriet Film-Teknik flyttar från Elverkets hus på Råsundavägen 101 till nybyggda lokaler på Näckrosvägen i Solna. AB Svensk Filmindustri hade år 1959 genom Birger Juberg ansökt om bygglov för ett filmlaboratorium och ett filmlager på Näckrosvägen i Solna. Film-Teknik 20x39 meter, källare och två våningar. Filmlagret 20x20 meter, samma höjd. Ansökan beviljas. Byggnadskonstruktör är SIAB (Svenska Industribyggen AB), som även utför byggarbetet. Inflyttning för Film-Tekniks del den 1 juni 1960. Slutbesiktning sker den 8 december 1960. Fastighetsaktiebolaget Hufvudstaden äger de båda byggnaderna.

Svensk Filmindustris filmlager flyttar under hösten från sina gamla lokaler vid Mäster Samuelsgatan i Stockholm till det nybyggda filmlagret vid Näckrosvägen i Solna.

Biografen Draken i Göteborg byggs om för vidfilmssystemet Cinerama.

Sista filmen för Sandrews på Ladugårdsgärde blir Lars-Magnus Lindgrens Änglar, finns dom? som spelas in mellan 27 juni - 9 september. (Rivningen av ateljéerna genomfördes först i början av 1962.)

Huset på Lästmakargatan 18 rivs. Där har Sandrews sedan 1938 haft en inspelningsateljé i en f.d. tennishall på vinden. De sista åren har ateljén fungert som musikstudio.

Svensk Filmindustri påbörjar bygget av två nya inspelningsateljéer i Filmstaden.

På senhösten slutar Sven Jarmar som föreståndare för Filmstadens ljudavdelning. Lennart Unnerstad tar över. (Lennart slutar 1967.)

Det finns över en miljon registrerade personbilar i landet.

Den 1 juli är antalet TV-licenser uppe i nära 800 000.

Omsättningsskatt (oms) införs i Sverige.

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul visas för första gången i svensk television.

Arlanda flygplats invigs.

En allmän tilläggspension (ATP) införs.

Svenska kyrkan prästviger sina första kvinnliga präster. (Danmark får kvinnliga präster 1948, Norge 1961 och Finland 1988.)

Per Anders Fogelströms Stockholmsroman Mina drömmars stad släpps.

Norsk Rikskringkasting (NRK) börjar med reguljära TV-sändningar.

Det italienska radio- och TV-bolaget RAI (Radiotelevisione Italiana), köper 100 Nagra III-bandspelare att användas under sommarplympiaden i Rom. En stor order för Kudelski, som vid den här tiden tillverkar omkring 480 maskiner om året.

Den första fungerande lasern konstrueras av den amerikanska fysikern Theodore H Maiman. (Laser = Ligth Amplification by Stimulated Emission of Radiation.)

Världens första elektroniska armbandsur, Bulova Accutron, börjar säljas i oktober. I stället för en spiraliserad balansfjäder (en oro), har Accutron-klockan en batteridriven, vibrerande stämgaffel på 360 hertz som drivs av en transistor. Den nya tekniken gör att klockan drar sig max en minut i månaden. (Seiko lanserar ett kvartskristallstyrt armbandsur i december 1969.)

Arnold & Richter släpper nya modeller av sin 35 mm filmkamera:
35 IIB med en förbättrad filmframmatning och fast 180 graders sektor.
35 IIBV med variabel sektor, 0-165 grader.
35 IIHS, high speed upp till 80 b/s.

Angénieux i Frankrike lansera sin första zoom för 35mm filmkameror, 35-140 f/3.5.

Edgar Morin och Jean Rouch spelar in en dokumentärfilm som får namnet Chronique d'un été (Den sommaren) och handlar om fransmännen och deras liv. Till sin hjälp har de en Nagra III-bandspelare och en ny, lätt och hyfsat tyst 16mm kamera som Eclair har tillverkat åt fransk militär. Kameran, som heter KMT Coutant-Mathot Eclair (en föregångare till Eclair NPR), går inte att ha på axeln. Fotografen får i stället hålla den i famnen.

I Sharpeville skjuter sydafrikansk polis mot en folkmassa. De dödar 69 människor och sårar 180.



Antal svenska filmer producerade mellan 1930 och 1960

1961

Sandrews har nu flyttat till Filmstaden i Råsunda.

Ingmar Bergmans Såsom i en spegel tilldelas en Oscar för bästa utländska film.

Svensk Filmindustris VD Anders Dymling avlider och efterträds tillfälligt av kassadirektören Birger Juberg. Ingmar Bergman blir konstnärlig rådgivare.

Stellan Dahlstedt slutar som teknisk chef på Svensk Filmindustri för att bli akustikkonsult och egen företagare.

Mellan sommaren 1960 och april 1961 låter Svensk Filmindustri bygga två nya ateljéer i Filmstaden i Råsunda. Båda ateljéerna är 29 x 20 meter och har en takhöjd på 9 meter. I varje ateljé finns tillgång till 360 kW växelström och 1200 ampere likström och i en källarvåning finns utrymmen för möbler och rekvisita. Samtidigt med detta arbete upprustas logerna och de gamla ateljéerna. Nu finns det 6 ateljéer i Filmstaden. Studio 1 (f.d. Stora ateljén), Studio 2 (f.d. Lilla ateljén), Studio 3 (f.d. Ladan), Studio 4 (f.d. Nya ateljén), och så de två nybyggda Studio 5 & 6.

AGA och Philips bildar ett gemensamt bolag för planering, försäljning, installation och service av ljudtekniska anläggningar och maskinteknisk utrustning för biografer. Bolaget heter AGA-PHILIPS Ljud- & Filmteknik AB. (1963 flyttar bolaget in i det nybyggda Philipshuset på Lidingövägen 50 i Stockholm.)

Lantbruksförbundet, KF och LO avvecklar sina intressen i Svenska AB Nordisk Tonefilm. Folkets Husrörelsen blir ensam ägare.

Svenska Dagbladet skriver den 24 augusti att Svenska AB Nordisk Tonefilm, på grund av de rådande konjunkturerna, tvingas säga upp ett 30-tal av sina anställda. Det gäller kontorspersonal och ateljéfolk, målare, snickare och elektriker.

Biografen Royal i Malmö invigs, byggd för Cinemiracle och Cinerama.

Föreningen Sveriges Filmfotografer (FSF) bildas den 13 november.

Den 12 december bildar Tage Danielsson tillsammans med Hasse Alfredsson bolaget AB Svenska Ord.

Angénieux börjar sälja ett 10x zoomobjektiv för 16 mm-filmkameror, 12-120 mm T2.2, som blir mycket populärt.

Nagra-bandspelarens konstruktör, Stefan Kudelski, uppfinner en ny teknik för synkronitet mellan filmkamera och 1/4"-bandspelare. Han kallar den för Neopilot.

Stellavox lanserar en ny batteridriven bandspelare med modellbeteckning Sm 5, avsedd för inspelning med pilotton. Bandhastigheten är 19,05 cm/sek, och frekvensgången 40-12.000 Hz. Elektroniken består av 15 transistorer, 3 dioder och en zenerdiod.
Signal/brusförhållande: 50 dB.
Spoldiameter: 3".
Arbetstemperatur: -10 to +50° C.
Storlek: 24,5 x 13,5 x 6,5 cm.
Vikt: 2,3 kg.
Sm 5 drivs av fyra uppladdningsbara tvåvoltsbatterier som räcker i c:a fem timmar. (Genom åren tillverkades över 1000 exemplar av Sm 5.)

Vega Wireless tillverkar de sändarmikrofoner som används under inspelningen av den amerikanska filmen Myteriet på Bounty, regisserad av Lewis Milestone. Det är första gången sändarmikrofoner används vid en filminspelning. (Filmen får premiär 1962.)

Rupert Neve grundar företaget Rupert Neve & Company Ltd och börjar tillverka mixbord.

Radiohuset på Gärdet i Stockholm står klart. En första våg av Sveriges Radios anställda flyttar in. (Sista sändningen från Kungsgatan 8 sker den 27 juni 1965.

Europa Film i Mariehäll startar bygget av Stora musikstudion. Det är första gången i Skandinavien som man bygger en musikstudiolokal från grunden. Golvytan blir 22x12 meter och har plats för ett 80-tal musiker. Byggkostnaderna uppgår till nära miljonen. (Invigning 1962.)

Radio Nord startar piratradiosändningar från fartyget Bon Jour, som ligger på internationellt vatten utanför Ornö, cirka en timmes båtfärd från Nynäshamn. Man sänder på 495 meter mellanvåg. Sveriges Radio kontrar med att börja sända Sveriges melodiradio – lätt grammofonmusik varvat med korta nyhetssändningar.

Den 1 juli är antalet TV-licenser uppe i 1,2 miljoner. Radiolicenserna antal är 2,8 miljoner. Familjen Flinta börjar sändas i svensk TV.

Regalskeppet Vasa bärgas.

Berlinmuren byggs.

Jurij Gagarin genomför den första bemannade rymdfärden.

FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkommer när flygplanet han färdas i störtar i Zambia.

John F. Kennedy blir vald till USAs 35:e president. Den avgående presidenten, Dwight D. Eisenhower, varnar i sitt avskedstal för riskerna med det ”militärindustriella komplexet”.



Stellavox SM 5


Wilhelm Steenbeck startade en verkstad för finmekanik i Hamburg 1931 och han lanserade sitt första klippbord 1953.

Det hade modellbeteckningen ST 200 och var avsett för 16 mm film. Bordet hade fyra tallrikar och filmbilden frontprojicerades på en liten duk i en huv.

År 1956 tillverkade och sålde Steenbeck över 100 klippbord. Namnet Steenbeck började blir känt i filmkretsar över hela Europa. Ett första klippbord levererades till USA.

Steenbeck ST 400

Det klippbord som Steenbeck lanserade på Photokina 1958, med modellbeteckningen ST 700, blev med tiden mycket populärt här i Sverige. Bordet är avsett för 35 mm film och har 6 tallrikar och trefasmotor. Det fanns även en modell 700 C, som var omställbar mellan normalbild och Cinemascope. På bilden ovan ses en 4-tallrikars version, ST 400. Med ST 400 övergavs tekniken att projicera filmbilden på en liten avskärmad duk. Här projiceras den istället bakifrån, på en mattskiva.

År 1960 tillverkade Steenbeck över 1000 klippbord.



1962

Harry Schein drar upp riktlinjerna för ett kommande filmavtal i boken Har vi råd med kultur.

Bo Widerberg ger ut debattboken Visionen i svensk film.

Nordisk Filmkopia bildas genom en sammanslagning av filmlaboratorierna Filmkopia på Norra Stationsgatan 79-81 och Idealfilm på Sandhamnsgatan 39. (Idealfilms lokaler och laboratorieutrustning hyrs från 1963 av Sveriges Radio. Nordisk Filmkopia blev kvar på Norra Stationsgatan till 1977 då man flyttar till Enebyberg. Nordisk Filmkopia läggs ner 1983.)

Kinocentralen har tvingats flytta sitt filmlaboratorium till Polhemsgatan 10-12 i Huvudsta. Huset Drottninggatan 47 i Stockholm, där Kinocentralen har haft sin verksamhet sedan 1932, ska nämligen rivas. Bygganden på Drottningatan hör till kvarteret Gripen, där Åhlénshuset snart skall resa sig. (I Huvudsta hinner man i stort sett bara bygga upp labbet och göra en del prover med färgfilmsframkallning innan företagsledningen bestämmer sig för att lägga ner verksamheten.)

Mao Zedong ville öka Kinas stålproduktion och beslutade 1958 att genomföra ”Det stora språnget framåt”. Bönderna i byarna skulle göra stål. Resultatet blev att uppskattningsvis 20-40 miljoner människor dör i svält mellan 1959 och 1962.

Kubakrisen bryter ut.

Tjugosex unga tyska filmregissörer skriver på ett manifest för en ny tysk film, The Oberhausen Manifesto. Rörelsen blir en tysk motsvarighet till den franska La nouvelle vague.

Angénieux börjar sälja ett 10x zoomobjektiv för 35 mm-filmkameror, 25-250 f/3.2.

Kudelski SA lanserar Nagra III NP, en batteridriven 1/4"-bandspelare med företagets eget synksystem, Neopilot.
Så här fungerar det:
På filmkameran monteras en liten växelströmsgenerator (pilottongenerator), som ger ifrån sig en synksignal (pilotton), som håller 50 Hz när kameran går 24 bilder/sekund. Via en pilottonsladd tar sig pilottonen till bandspelaren, och spelas in på ljudbandet via ett separat pilottonhuvud. Ändras kamerahastigheten, då ändras också pilottonens frekvens, och dessa hastighetsvariationer registreras på magnetbandet. Nu hör det till saken att Nagra III är en mono-bandspelare med tonhuvuden av fullspårsmodell, ljudet spelas alltså in på bandets hela bredd. Var får då pilottonen plats? Jo, den spelas in mitt i Nagra-bandspelarens ljudinformation, på två 0,45 mm breda spår som ligger på 0,4 mm avstånd från varandra, och eftersom signalen på de två spåren är i motfas, hörs inte den 50-periodiga synksignalen när ljudet spelas upp.

När P.O. Pettersson och Olle Unnerstad var ljudtekniker på inspelningen av Arne Mattsons film Vita frun (1962), använde de en Nagra III-bandspelare som Arne Sucksdorff hade köpt i Schweiz. Den första i Sverige.

Här kan Du ladda hem en Nagra III manual, en PDF-fil på 5,8 MB.
Här kan du läsa mer om olika pilotton-tekniker.

Beyerdynamic i Tyskland börjar sälja en sändarmikrofon de kallar Transistophone.

Om filmbranschen ska ha en framtid måste den producera filmer som stimulerar både syn, hörsel, doftsinne och känsel. Det menar amerikanen Morten Heilig, som presenterar prototypen till en liten enmansbiograf där åskådaren kan få uppleva en motorcykelfärd genom New York i 3-D, med stereofoniskt ljud, vibrationer, fartvind och dofter. Apparaten heter Sensorama.

Skrivproducenten George Martin, på EMI:s dotterbolag Parlophone, skriver kontrakt med popgruppen The Beatles.

Nordisk Film-/TV Union (NFTU) bildas. NFTU är en förening för film- och TV-medarbetare i Norden med syfte att uppmuntra, vidareutbilda och representera alla som kreativt eller tekniskt är verksamma med rörliga bilder och med ljud.

Vi får Europavägar i Sverige. Riksettan och Riksväg 13 övergår exempelvis till att kallas E4.

Regeringen beslutar införa en 9-årig grundskola.

Underhållningsprogrammet Hylands hörna börjar sändas i TV.

Fråga Lund sänds för första gången. Programledare är Jan-Öjvind Swahn.

AB Svenska Ords första revy Gröna Hund, har premiär på Gröna Lund i Stockholm.

Radio Nord tvingas upphöra med sina sändningar.

Saab Electronic börjar marknadsföra en batteridriven portabel bandspelare av märket EMI, modell RE 321 och RE 321 TV.

Sveriges Radios P3 startar försökssändningar över fem FM-sändare.

Det finns tre miljoner telefoner i Sverige.




Nagra III NP (Neopilot)

Den här tiden finns det fem filmlaboratorier i Sverige:

  • Film-Labor - som köps upp av Film-Teknik 1989.
  • Film-Teknik.
  • Idealfilm - som 1963 blir SR/SVT:s filmlabb, och 1993 Swelab.
  • Kinocentralen - som inför rivningen av stadsdelen gamla Klara, i början av 60-talet, flyttar till Huvudsta. Någon gång 1965-1966 upphör deras verksamhet.
  • Nordisk Filmkopia - som läggs ner 1983. Film-Teknik övertar maskinerna.


1963

Statens biografbyrå totalförbjuder Vilgot Sjömans film 491, då den anses ”såra tukt och sedlighet”. (Efter att ha klippt bort 88 sekunder, tillåter regeringen 1964 visning av filmen.)

Den 1 maj startar Sveriges Radio ett eget filmlaboratorium och hyr Idealfilms laboratorieutrustning och lokaler på Sandhamnsgatan 39 för en period av tio år.

Ett filmavtal sluts mellan staten och filmbranschen - 1963 års filmreform - och stiftelsen Svenska Filminstitutet bildas. Den tjugofemprocentiga biografnöjesskatten avskaffas och ersätts av en tioprocentig avgift till Svenska Filminstitutet på varje försåld biobiljett.
Trettio procent av de insamlade medlen ska genom en s.k. A-fond gå tillbaka till producenterna av de filmer som gjorts under året, och fördelas i direkt proportion till biljettintäkterna.
Trettiofem procent av pengarna ska gå till stöd åt s.k. kvalitetsfilmer. Tjugo procent via en B-fond till ett kvalitetsbidrag, femton procent via en C-fond i form av ett förlustutjämningsstöd. En särskild jury ska avgöra vilka filmer som är kvalificerade att få del av dessa stödpengar.
Den sista tredjedelen av pengarna ska gå till SFI:s förvaltning, och till främjandet av film på olika områden (biblioteksverksamhet, restaurering av film, etc). Dessutom instiftas ett särskilt filmpris - Guldbaggen.

Harry Schein blir chef för det nybildade Svenska Filminstitutet, med adress Kungsgatan 48 i Stockholm. Kontoret ligger mittemot Hötorget, högst upp i huset, och där finns en liten biograf med c:a 20 platser. (Filmskolans elever kommer under några år från 1964 att ha sina filmvisningar där om kvällarna.)

Ämnen till filmregissörer
Annons i Dagens Nyheter den 30/8 1963

Centralfilm, som sysslar med framställning av audiovisuella hjälpmedel för näringslivets behov (stillfilmer, bildband, reklamfilmer, PR-filmer, undervisningsfilmer, etc.), söker för utbildning till regissörer några unga män med god bakgrund från marknadsföringsområdet.

Egenskaper: klar skalle, bra penna, god smak, ordning och reda samt en smula intresse för kulturella ting.

Jobbet är ingenting för de som gillar fasta arbetstider.

Lönen kommer till att börja med inte att vara över sig, men en bra regissör brukar få en bra inkomst.

Skriftligt svar till P. O. Nuhma, AB Centralfilm,
Kaknäs, Stockholm NO, före den 10 september.

Kenne Fant blir ny VD för Svensk Filmindustri.
I en intervju för Biografägaren, september 1962, berättar han: ”Vi siktar på att göra 5 till 6 filmer per år och vi hoppas att Sandrews, som ju gör sina filmer i Råsunda, skall göra 4 filmer per år; det ger våra studios full sysselsättning.”

AB Svensk Filmindustri ansöker den 4 juli om bygglov för en tillbyggnad på laboratoriehuset på Näckrosvägen i Solna (AB Film-Teknik). Byggnadsår 1963-64. En källare och två våningar. Byggnadsyta 205 kvm. Kemikalieförråd, fläktrum, garage och skyddsrum för 22 personer i källaren. På mellanvåningen 7 klipprum, förråd för färgfilm, förråd för svartvit film, rum för kassa, kamrer, inköpschef, sekreterare, förman. På översta våningen skarven, förman, optiska avd, biograf med maskinrum för 16 mm.

Harald Molander slutar som chef för Filmstaden. Allan Ekelund tar över.

Svensk Filmindustri och Sandrews bildar ett gemensamt bolag för produktion, distribution och försäljning av annons- och beställningsfilm. Bolaget heter Filmkontakt.

Svensk TV-produktion (STV) bildas i slutet av året. Företagets aktieägare är Svenska Philips, Olle Nordemars Artfilm, regissör Åke Falks Falkproduktion, samt Hasse Alfredson och Tage Danielssons Svenska Ord. En annan intressent är Time-Lifekoncernen i USA. Verkställande direktör är ingenjör Lars Gösta Ridderstrand från Philips. Chefsproducent är Arne Arnbom från Sveriges Radio, ekonomichef Bengt Höög och produktionschef Sven Sjönell. STV har sina studiolokaler i Gamla elverket i Stocksund.

Technicolor Corporation i Italien lanserar Techniscope, ett vidfilmsformat med måttförhållandet 1:2,35. Systemet förutsätter en specialanpassad filmkamera som matar fram två perforeringshål per bildruta, istället för normala fyra. Man sparar alltså råfilm med Techniscope, och kameraobjektiven som används är de vanliga sfäriska. Tvåperfonegativet kopieras upp till en anamorfisk fyrperfobild inför biovisningen.

På Photokina i Köln lanserar den franska kameratillverkaren Éclair en självblimpad 16 mm filmkamera, Éclair 16. I den engelskspråkiga världen kallas den Eclair NPR (Noiseless Portable Reflex). Kameran är konstruerad av André Coutant och väger omkring 9 kilo med film i kassetten. Här kan du ladda hem en manual till Eclair NPR.

Mellotronen ser dagens ljus. Det är ett klaverinstrument som liknar ett litet piano, men i stället för strängar har varje tangent sin egen bandslinga och sitt eget tonhuvud. De flesta Mellotron-modellerna använder 3/8" ljudtejp med tre spår. (Från 1965 tillverkas instrumentet i en modell som kan lagra 1260 olika ljudeffekter. Den kallas FX Console, väger 159 kilo och var framtagen för BBC.)

I svensk fackpress kan man läsa annonser om en portabel bandspelare av märket UHER, modell 4000 Report-S. Det är en tvåspårs monomaskin med fyra hastigheter: 19 - 9,5 - 4,75 - 2,4 cm/sek, och ett frekvensområde på 40-20.000 Hz vid 19 cm/sek (40-4.500 Hz vid den lägsta hastigheten). Bandspelaren klarar en spoldiameter på 5", innehåller 12 transistorer och väger cirka 3 kilo. Pris med oms: 1.155:-.

Philips introducerar Compact Cassette-tekniken, och den första kassettbandspelaren, modell EL3300. Banden som används i kassetterna är 3,8 mm breda, inspelningshastigheten är 4,75 cm per sekund (1 7/8"), och speltiden är 30 minuter per sida (C60).

Doug Englebart får patent på datormusen.

Kodak lanserar Instamatic 100, den första pocketkameran för kassettfilm 126.

Rachel Carsons bok Tyst vår kommer ut på svenska.

Ingmar Bergman blir ny chef för Dramatiska teatern efter Karl-Ragnar Gierow. (Bergman efterträds 1966 av Erland Josephson.)

Det här året införs lagstadgad betald fyra veckors semester. Högern röstar emot.

Malmö får sitt första reningsverk.

Kraftvärmereaktorn i Ågesta utanför Stockholm startas upp.

Överste Stig Wennerström avslöjas som spion för Sovjetunionen.

Inför 250.000 personer som demonstrerar i Washington mot rasdiskrimineringen, håller Martin Luther King ett tal som innehåller de berömda orden ”I have a dream”.

President John F. Kennedy mördas i Dallas, Texas.



Philips EL3300

UHER 4000 Report-S


Eclair NPR


1964

Rune Waldekranz lämnar Sandrews för att bli rektor för Svenska Filminstitutets nystartade Filmskola som är inrymd i Europa Films ateljéer i Mariehäll. Göran Lindgren övertar rollen som Sandrews produktionschef.

Filmskolan startar den 15 september i Europa Films lokaler i Mariehäll. Till den tvååriga utbildningens tolv platser hade 125 personer sökt. Tre av de sökande var kvinnor men alla som antogs var män. Sex regissörer, tre fotografer och tre ljudtekniker. Professor Arne Trankell deltog i utgallringen med hjälp av en testmetod som han utarbetat tillsammans med bland andra Ingmar Bergman och Bo Widerberg.

Rektor för Filmskolan är Rune Waldekranz, biträdd av Bertil Lauritzen. Klipplärare CO Skeppstedt, fotolärare Göran Strindberg, ljudlärare Pelle Lönndahl och produktionsledare Lars Werner.

Svenska Filminstitutet övertar Filmhistoriska Samlingarna, startar Cinematekverksamhet och tar över ansvaret för filmtidskriften Chaplin. Filmpriset Guldbaggen delas ut för första gången.

Svensk Filmindustri säljer hela sitt journal- och kortfilmsarkiv från åren 1897-1960 till Sveriges Radio för 2,9 miljoner kronor. Då ingår också 10 års visningsrätt till 55 av SF:s långfilmer.

SF:s ljudavdelning i Filmstaden har det här året 20 anställda.
(Ateljéchef Gustav Roger berättar i Ulf Nordströms TV-film Levande bilder - Sjuttio år med Svensk Filmindustri, att SF i genomsnitt hade 185 anställda i Filmstaden. Skådespelare med fast anställning ej medräknade.)

Svenska AB Nordisk Tonefilm överlåter sin filmateljé på Jungfrugatan 7B i Stockholm till Omega Film AB, men behåller sin ljudstudio på Katarinavägen. (När tunnelbanan mellan Östermalmstorg och Karlaplan bullrade igång på hösten 1967 blev filmateljén svår att använda för filminspelning. Cullbergbaletten tog över lokalen 1970, och Danscentrum flyttade in 1989.)

Björn Hedén i Göteborg slutar på Hasselblads och startar eget. (Tillsammans med filmfotografen Albert Rudling konstruera och tillverka han en zoommotor med kontrollenhet. Björn tilldelas en teknik-Oscar, en scientific or technical Award, för en av sina motorer 2010.)

En påstådd nordvietnamesisk attack med patrullbåtar mot en amerikansk jagare i Tonkinbukten tas av USA som förevändning för att inleda flygangrepp mot nordvietnamesiska flottbaser. Krigsinsatserna ökar snabbt.

Marshall McLuhan myntar uttrycket ”media är budskapet” i sin bok Understanding Media. (Boken kommer ut på svenska 1967.)

Studer presenterar prototypen till 4-spårsbandspelaren J37.

Bob Moog börjar tillverka elektroniska musikinstrument, så kallade synthesizers.

Tillsammans med en personalstyrka på 126 man tillverkar Stefan Kudelski 1500 Nagra III-bandspelare det här året.

På den tyska industrimässan i Hannover visar EMT upp en stereoversion av den batteridrivna 1/4"-bandspelaren Stellavox Sm 5. Maskinen heter EMT-Stellavox St 5, och har samma mått som Sm 5.

Sennheiser visar upp riktrörmikrofonen MKH 805 på AES-konferensen 12-16 oktober i New York. Den är 550 mm lång och har en diameter på 19 mm. Vikt, utan hållare och vindskydd, 390 gram.

Amerikanska ljudtekniker inom film och television grundar Cinema Audio Society, C.A.S.

Eastman Kodak Company lanserar en ny svartvit film, 4-X Negative Pan, 5224, med en känslighet på 500 ASA i dagsljus och 400 ASA i elljus.

I den gamla AGFA-fabriken i staden Wolfen i Östtyskland börjar man tillverka färgfilm under varumärket ORWO (ORiginal WOlfen).

Arnold & Richter släpper en ny modell av sin 35 mm filmkamera. Den heter Arriflex 35 IIC, och har bättre sökare än tidigare modeller. Kameran väger 6,1 kilo utan film. Vid den här tiden lanserar Arri dessutom en ny blimp, med beteckningen 120S, till sina 35 mm kameror.

Det råder bostadsbrist i Sverige. Riksdagen beslutar att en miljon bostäder ska byggas fram till 1975. Det s.k. Miljonprogrammet sätts i verket.

Den 1 juli är antalet TV-licenser i Sverige uppe i 1,9 miljoner.

Radions P3 startar reguljära sändningar den 1 juli, efter två års försökssändningar.

Sveriges Radio startar upp Elektronmusikstudion EMS (från början Electroacoustic Music in Sweden) med lokaler på Kungsgatan 8.

Tetra Paks pyramidformade mjölkförpackning byts mot en tegelstensformade förpackning.

Svenska Radioaktiebolaget (SRA) säljer sin tillverning av radio- och TV-apparater samt varumärket Radiola till AGA-Baltic.

P-piller tillåts.


Studer J37 120S-blimp till 35 mm Arriflex


1965

Music Artists of Europe AB övertar några tomma fabrikslokaler i Nacka som de döper till MAE-ateljéerna. Lokalerna har tidgare hört till AB de Lavals Ångturbin. MAE har kontor på Sveavägen 49 i Stockholm. (Från början var Arne Stivell VD och Gösta Bergkvist produktionsledare. Andra tog över med tiden. Inspelningsverksamheten i MAE-ateljéerna pågick till början av 70-talet.)

Sandrews säger upp sitt hyrsekontrakt med Svensk Filmindustri i Råsunda. De tycker att de betalat alldeles för mycket för att få hålla till i Filmstaden, så de överger sina produktionsadministrativa lokaler i Filmstaden och flyttar sin personal till huvudkontoret i Palladiumhuset på Kungsgatan 65 i Stockholm.

Artfilm skaffar en 50.000 kvadratmeter stor tomt med en fabrikslokal ute på Svartsjölandet, några mil utanför Stockholm. Tanken är att bygga ateljéer på området. (Men det blir inget bygge. Artfilm nöjer sig med att använda den befintliga fabrikslokalen som inspelningsateljé under fem år, sedan överger man Svartsjölandet.)

På hösten inviger Europa Film en ny inspelningsateljé ute i Mariehäll. Den kallas A-hallen, och är på 575 kvadratmeter.
Biografägaren, septembernumret 1965: ”Hallen är givetvis i första hand avsedd för filminspelningar, men är tillika så konstruerad att man kan ta emot inspelningar för TV-teater, stora shower etc.”

En TV-serie på 10 x 30 minuter som heter Niklasons börjar sändas den 4 september. Den är inspelad för Sveriges Radio av Svenska Filmindustri och Sandrews och har Sickan Carlsson och Karl-Arne Holmsten i huvudrollerna. Hasse Ekman har regisserat och använt tre kameror. Inspelningstid fyra dagar per avsnitt.

Skådespelaren Gunnar Björnstrand har varit knuten till Svensk Filmindustri i 18 år. Han kontrakt går ut i december och förnyas inte.

Fredagen den 3 december kallar Svensk Filmindustri till presskonferens.
Stockholms-Tidningen rapporterar den 5 december att:

Filmstaden i Råsunda kommer att rivas. SF ska ut på fältet och göra sina filmer i fortsättningen. Nödigt ateljéarbete görs i inhyrda ateljéer i Stocksund, där det även finns elektronisk utrustning för produktion av TV-film.

(…) De kraftiga strukturförändringar som SF beslutat genomföra innebär att en del av de 160 anställda i Filmstaden friställs.

—Det rör sig om en högt kvalificerad yrkesgrupp. Därför hyser vi ingen oro för dem. Arbetsmarknadssituationen är ju gynnsam, säger direktör Fant.

(...) Överflyttningen från Filmstaden till Stocksund påbörjas i sommar och ska vara avslutad under 1967. Främsta fördelen med Stocksund är att den har en toppmodern elektronisk utrustning.

Dagens Nyheter skriver lördagen den 4 december:

Filmstaden blir öde, SF satsar på TV-film.
(…) Anledningen till att SF lämnar Filmstaden är att denna ställer sig alltför dyrbar i drift. Anläggningen är omodern och tungarbetad. Dessutom tas numera de flesta filmerna utanför ateljé.

(…) Ordet strukturrationalisering har på sistone förekommit i den svenska filmdebatten. På fredagen demonstrerade Svensk Filmindustris direktör Kenne Fant vad det kan innebära:
SF lämnar sina ateljéer i Filmstaden, en successiv avveckling inleds till sommaren. 160 personer är f.n. anställda i Filmstaden.
SF kommer i framtiden att hyra de ateljéer i Stocksund som STV tidigare använde för sina produktioner.

I samband med nedläggningen säljer Svensk Filmindustri sin andel i Filmstaden, byggander och mark, till Fastighetsbolaget Hufvudstaden.

W. Steenbeck & Co börjar tillverka de första klippborden med elektroniskt kontrollerad drivmekanism. De nya modellerna regleras med hjälp av en liten paddel. Tidigare modeller hade knappreglage.

Georges Quellet (Stellavox) har kommit på obestånd och säljer alla sina maskiner, sin fabrik och alla sina patent för en miljon Schweizerfranc till Stefan Kudelski (Nagra).

Georges Quellet (Stellavox) hade 1963 fått en order på 1000 SM 5-bandspelare från Ryders Sound i USA. Men istället för att snabbt hyra en fabrikslokal och börja bygga bandspelare startade Georges Quellet bygget av en egen fabrik. I mars 1964 avbeställde Ryders Sound bandspelarna och katastrofen var ett faktum.
(Mellan 1965-69 tillverkas inga Stellavox-bandspelare.)

AKG slutar bygga ELA M250/251 för Telefunken eftersom mikrofonerna kostar för mycket att tillverka. Neumann slutar tillverka U47 och U48 på grund av brist på VF14-rör.

I månaden maj grundar Ray Dolby företaget Dolby Laboratories i London. I september gör han en lyckad demonstration för Decca Record Company av brusreduceringssystemet Dolby S/N Stretcher, Typ A. (Dolbys brusreduceringsmetod går ut på att dela upp ljudet i fyra band, komprimera signalen i de olika banden oberoende av varandra vid inspelning, och expandera den vid avspelning. Resultatet blir att bandbruset minskar.

En ny apparat som kan tempo- eller tonhöjdsförändra ljudet från 1/4”-band lanseras under namnet Eltro Information Rate Changer Mark II. Apparaten är en tillsats till en vanlig bandspelare och innehåller en motordriven, roterande trissa, med fyra inbyggda avspelningshuvuden, som kan fås att rotera i den hastighet som behövs för att tonhöjdsförändringen ska bli den rätta. Anton Springer i Tyskland har experimenterat med den här tekniken sedan mitten av 1950-talet och det är hans arbete som ligger till grund för den nya Eltro-modellen.
(En Eltro lär ha använts till rösten av HAL 9000 i Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey (1968). Även Beach Boys ska ha använt Eltro-tekniken några gånger.)

Arnold & Richter presenterar Arriflex 16 BL, en självblimpad 16 mm filmkamera.

Sony lanserar en videobandspelare för konsumentmarknaden. Den har modellbeteckningen CV-2000 (CV = Consumer Video) och lagrar en svartvit bild och monoljud på 7" spolar med 1/2" band, alltså ”open reel”.

Kodak lanserar ett nytt 8 mm filmformat - Super-8.

Elektronikföretaget Elfa Radio & Television flyttar från Holländargatan till Sysslomansgatan på Kungsholmen i Stockholm.
Det här året betalar man 5.510:- för en Nagra III där hos ELFA. I dagens penningvärde (år 2010) c:a 50.000:-.
Från början var det SELA som var Nagra-agent i Sverige. Men tiderna förändras.

Ikea öppnar sitt möbelvaruhus i Kungens kurva utanför Stockholm.

Polisväsendet förstatligas. Tidigare var det en kommunal verksamhet.

Mellan oktober 1965 och mars 1966 dödas alla som kan misstänkas vara vänstersympatisörer i Indonesien. Mellan en halv och en miljon människor mördas.


Arriflex 16 BL

 

Klicka på knapparna om du är intresserad av det tekniska



1966

Svensk Filmindustris ledning verkställer beslutet att lägga ner sin produktionsverksamhet i Filmstaden. Aftonbladet skriver den 1 mars:
”I går fick ett 80-tal anställda i SF:s Filmstad i Råsunda ta emot sina uppsägningar. Det betyder att exakt hälften av de 160 på Filmstaden friställs.”

Svensk Filmindustri köper alla aktier i Olle Nordemars Artfilm AB för drygt 1 miljon kronor. I köpet ingår även systerföretagen Artfoto AB och Artmekano AB. Olle Nordemar knyts till SF för en tid av sju år. SF-Artfilm bildas. (Artmekano var en finmekanisk verkstad på Bergsgatan 1 som Artfilm haft under några år.)

Kommanditbolaget Nord-Art AB bildas av AB Svensk Filmindustri, Svenska AB Philips och Tidningsutgivarföreningens förlags AB. Avsikten är att möta den starkt ökande efterfrågan på TV-program. Företagets VD är Filmstadens chef Allan Ekelund. Olle Nordemar kommer att fungera både som producent av långfilmer för SF-Artfilm och som produktionsledare inom Nord-Art.

Svensk Filmindustri planerade under 1965 att förlägga sin kommande inspelningsverksamhet till två ateljéer i det gamla elverket i Stocksund, den ena på 365 kvm, den andra på 180 kvm. Driften av ateljéerna sköts nu av Nord-Art AB.

Svensk Filmindustri avförs från börsen. Styrelsen för Fastighets AB Hufvudstaden beslutar erbjuda aktieägarna i SF två nyemitterade aktier i Hufvudstaden i utbyte mot tre aktier i SF.

Svensk Filmindustri övertar Film-Teknik.

Film-Teknik inleder bygget av en ljudavdelning i nära anslutning till sitt filmlaboratorium på Näckrosvägen. AB Svensk Filmindustri hade ansökt om bygglov för ljudavdelningen genom John Egemark den 22 december 1965. Bygglovet beviljas 24 januari 1966. Byggnadskonstruktör är SIAB (Svenska Industribyggen AB) som även utför byggarbetet. Byggnadens mått är 19,64 x 38,64 meter. Tre våningar. (Slutbesiktning sker den 21 april 1967.)

Expressen skriver den 21 september att nedläggningen av Filmstaden har gått långsammare än väntat. ”Verksamheten pågår alltjämt. Även under 1967 ska det göras film där”.

Göran Lindgren på Sandrews intervjuas i Dagens Nyheter den 5 februari och får frågan varför bolaget inte längre vill ha några ateljéer? Han svarar: ”Därför att vi upplever det som en frihet att vara utan. Men vi har två kompletta inspelningsutrustningar med kameror, ljudapparatur och annat. (...) Det finns numera så bra och portabel inspelningsutrustning att vi inte behöver ateljéer som förr.”

Dokumentärfilmskolan, belägen på Klippgatan 19C i Stockholm, startar en treårig utbildning. Lärare vid skolan är, förutom rektor Tor-Ivar Odulf, Rune Jonsson, Roland Sterner, Birger Björnell och Staffan Hedqvist. (Skolans verksamhet upphör i början av 70-talet.)

Tidskriften Biografägaren, organ för Sveriges Biografägareförbund, upphör vid årsskiftet 1966-67. Första numret kom ut den 29 januari 1926.

Terje Valenkamph startar filmlaboratoriet Cineprint, med lokaler i Arlanda utanför Stockholm.

SELA (Svenska Elektronik Apparater AB), börjar tillverka en transistoriserad mixer speciellt anpassad till Nagra-bandspelaren. Mixern heter SELA 2880 och har fyra ingångar, dialogfilter och dämpningsomkopplare (-15 dB) på varje kanal, samt bas och diskantrattar på summasignalen. Mixern får sin drivspänning (-10,5 volt) från Nagran. Brusnivån är i storleksordningen -126 dBm.

TV-teatern sänder sju halvtimmesavsnitt av August Strindbergs Hemsöborna i regi av Bengt Lagerkvist, med Allan Edwall i rollen som Carlsson och Sif Ruud som madame Flod.
(Varje avsnitt sågs av 80 procent av svenskarna.)

En ny lag förkortar arbetstiden i Sverige till 42,5 timmar/vecka.

Föräldrars rätt att aga sina barn avskaffas.

I Köpenhamn startar Den Danske Filmskole.

Bolex i Schweiz presenterar en självblimpad 16 mm kamera. Den heter 16 Pro och är konstruerad för att vila på fotografens axel.

Stefan Kudelski tilldelas en Scientific and Engineering Award (en Oscarsplakett) ”For the design and development of the Nagra portable 1/4" tape recording system for motion picture sound recording”.

Neumann i Tyskland lanserar en kondensatormikrofon med beteckningen KM 84, den första på marknaden med 48 volts fantommatning.

Truman Capotes dokumentärroman Med kallt blod släpps.

Kulturrevolution i Kina.



Bengt Schöldström i TM 146 (1/97):
”Så långt jag minns har producenterna varit intresserade av (...) att hitta billigare ställen att filma på. I början var det svårt eftersom råfilmen var så långsam, det behövdes mycket ljus för att få rätt exponering. Då krävdes stora generatorrum för att leverera likström till de då förhärskande bågljusen. Det var SF:s guldålder. I början av 30-talet tillkom Europafilm som också hade tillgång till likströmsomformare och senare även Centrumateljéerna (Sandrewateljéerna). Men där fanns så vitt jag kommer ihåg inget omformarrum, men på hela Östermalm och Gärdet fanns ofta likströmsnät.”


SELA mixer 2880

1967

Europa Films VD Gustav Scheutz avlider. Han efterträds av företagets kamrer, Ejnar Gunnarholm.

Dagens Nyheter meddelar den 3 mars att staten ska ta över Kommanditbolaget Nord-Arts ateljéer i Stocksund från 1 januari 1968 eftersom ”Nord-Art har funnit det ändamålsenligt att flytta sin inspelningsverksamhet till Filmstaden i Solna”.

Europa Film slänger ut Quad-mixbordet ur sin filmmixlokal i Mariehäll och installerar ett nytt Neumann-bord, 16 in- och 4 utgångar (förberett för 22 in).

Public Commercial Production AB bildas av produktionsledaren Henry Cagarp, fotograferna Curt Persson och Ragnar Frisk, ljudteknikerna Tage Sjöborg och Thomas Holéwa samt scriptan Kerstin Berg. Syftet med bolaget är vid bildandet att idka filminspelning, ljudupptagning samt utföra arbeten inom fotografiyrket och bedriva PR-verksamhet. Minst lika viktigt är att skapa en hemvist och en språngbräda åt de tekniker som varit fast anställda hos Svensk Filmindustri i Filmstaden och nu blivit frilans. Public, som företaget kallas, har vid den här tiden lokaler på Filmgatan 32 i Solna. (Inom några år börjar Public även hyra ut kamera-, ljus- och ljudutrustning och blir det första teknikuthyrningsbolaget i Sverige. Styrelsen tillförs nytt folk vartefter. Bl.a. inspelningsledaren Brian Wikström, ljudteknikerna Leif Hansen och Lennart & Olle Unnerstad samt fotografen Rolf Holmqvist. 1977-78 slås Public ihop med Filmbolaget AB och blir Filmbolaget Public Cinerent Service Aktiebolag med adress Fyrgränd 4 i Solna.)

Ingemar Ejve, ljudteknikern Bengt Löthner och filmklipparen Lasse Lundberg startar Filmmakarna AB, med inriktning på ljudjobb och klipparbeten. De håller till på Trädgårdsgatan 16 i Sundbyberg.

Svenska Filmsamfundet ombildas och blir Svenska Filmakademin.

Sverige går över till högertrafik.

TV-huset i Stockholm står färdigt. (Den första studion i TV-huset tas i bruk 1969.) Den engelska TV-serien Forsyte-sagan sänds i 26 avsnitt.

Bror Rexed, nytillträdd chef för Socialstyrelsen, inför en du-reform bland sina anställda. Tilltalsordet ni anses distanserande och nedlåtande. Du-reformen anammas snart av andra ämbetsverk och företag.

George Martin och popgruppen The Beatles använder 129 dagar (700 timmar) i Abbey Road Studion för att spela in Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band. Till den tekniska utrustningen hör två Studer J37.

Agfa lanserar ett 1/4"-band med beteckningen PER 525 Stereo. Bandet har polyesterbas. (Det tillverkas fram till 1981.)

Mätsökarkameran Leica M4 lanseras.

Radio Japan (NHK) genomför en demonstration av en 12-bitars digital ljudinspelningsutrustning. Samplingsfrekvensen är 30 kHz, och den digitala signalen spelas in på 1" videobandspelare.

Sony introducerar Portapack, världens första portabla videobandspelare. Den har modellbeteckningen DV-2400 Video Rover, och är ansluten till en vidiconkamera, DVC-2400. Det går bara att spela in på DV-2400, avspelning sker i en annan enhet.

USA:s Högsta domstol upphäver olika delstaters förbud mot blandäktenskap.



1968

SF-Artfilms produktionslokaler på Kungsholmstorg 6 i Stockholm totalrenoveras. Under tiden flyttas den produtionstekniska verksamheten till bolagets inspelningsateljé ute på Svartsjölandet.

AB Hufvudstaden vill bygga kontor och bostäder i Råsunda Filmstad, men har stött på motstånd. Därför hyrs lokalerna ut. ”Nya Filmstaden” planeras.

En del personal som tidigare varit anställd på SF:s ljudavdelning i Filmstaden får ny anställning på Film-Tekniks nya ljudavdelning. Byggnaden ligger bakom filmlaboratoriet på Näckrosvägen i Solna, och har kostat 5 miljoner kronor att uppföra. Den rymmer bl.a. tre mixstudior, varav en är avsedd för långfilmsmix och ståtar med ett Neumann-bord med 20 ingångar och 4 utgångar. Under duken står en högtalare tillverkad av Klein+Hummel. SELA (Svenska Elektronik Apparater AB) har gjort installationsarbetet.

Filmstadens arkivhandlingar och en del äldre teknisk utrustning transporteras till Svensk Filmindustris centrallager på Tunnelgatan 13A. (SF började förmodligen använda de två källarvåningarna på Tunnelgatan som centrallager och verkstad för biografavdelningen i slutet av 40-talet.)

Ingmar Bergman startar filmbolaget Cinematograph.

Jan Troells Ole Dole Doff tilldelas Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin.

FilmCentrum bildas.

Svenska Filminstitutet ger ut första numret av tidskriften TM, Tekniskt Meddelande. Redaktör är Lasse Svanberg.

Filmkamerorna börjar så smått bli kristallstyrda. (Det gäller än så länge bara 16 mm-formatet. Det ska dröjer till en bit in på 70-talet innan 35 mm-kamerorna får kristallstyrda motorer.)


Medlemmar i Föreningen Sveriges Filmproducenter

Spelfilmsproducenter:

Bison Film AB
AB Europa Film
AB Filmcenter
AB Minervafilm
Music Artists of Europe AB
Nord-Art TV Produktion
Sandrew Film & Teater AB
AB Stockholms Film
AB SF-Artfilm
AB Svensk Filmindustri
AB Svensk Talfilm
Svenska AB Nordisk Tonefilm
Svenska Filminstitutet
Omega Film AB
AB Wivefilm

Kortfilmsproducenter:

AKA Film AB
AB SF-Artfilm
AB Color Film
Sten Dahlgren Produktion AB
AB Europa Film
AB Filmkontakt
Förberg Film AB
GK-Film Studio AB
Husmorsfilm AB
Svensk Dokumentärfilm
AB Svensk Filmindustri
Svenska Filminstitutet
Svenska AB Nordisk Tonefilm
Sandrew Film & Teater AB
Sol-Film
AB Suecia Film



Erkki Kurenniemi från Finland har levererat en Andromatic, en polyfonisk synthesizer och sequencer, som Ralph Lundsten beställt till sin Andromeda-studio i villa Frankenburg i Nacka.

Stora musikstudion på Europa Film byggs om och utrustas med ett mixbord med 26 ingångar och 8 utgångar tillverkat av Kongsberg Våpenfabrikk i Norge. (Ytterligare ett Kongsbergbord köps snart också till Musikstudio 3.)

Tillverkningen av Nagra III-bandspelaren upphör.
Efterföljaren heter Nagra IV, och är en monomaskin som tillverkas i 13 olika modeller.
Ljudfolk i filmbranschen intresserar sig mest för den modell som heter Nagra IV-L. Den har två mikrofoningångar (vänster och höger potentiometer), en linjeingång (potentiometern i mitten), samt en mixeringång med fast nivå. Man kan välja mellan nio olika kretskort för mikrofoningångarna.
Frekvensgången är 30-20.000 Hz vid 38,1 cm/s, 30-15.000 Hz vid 19,05 cm/s, 30-10.000 Hz vid 9,525 cm/s.
Bandspelaren drivs av 12 st 1,5 volts ficklampsbatterier, eller nätaggregat.
Strömförbrukningen vid inspelning är 240 mA.
Storlek: 333 x 242 x 113 mm.
Vikt (med batterier och band): 6,4 kg.
Arbetstemperatur: -55 till +71 grader C.
Pris mellan 3.410 - 9.000 kronor.
Nagra IV-D, som saknar Neopilot, innehåller totalt 127 kiseltransistorer.
Föregångaren, Nagra III, hade germaniumtransistorer under skalet.
Här finns en manual till Nagla IV-L.

Eastman introducerar 5254, en ny 35 mm negativ färgfilm med en känslighet på 100 ASA i glödljus.

BASF lanserar ett 1/4"-band med beteckningen LGR 30P. Bandet har polyesterbas. (Det tillverkas fram till 1981).

Sonys kontruerar färg-TV-röret Trinitron.

Fairchild lanserar operationsförstärkaren µA741.

Medborgarrättskämpen pastor Martin Luther King skjuts till döds i Memphis Tenessee.

Majrevolten bryter ut i Paris.

Studenter ockuperar kårhuset på universitetet i Stockholm.

I andrakammarvalet den 15 september får Tage Erlander över 50 procent av rösterna.

Postnummer införs i Sverige.

Det finns fyra miljoner telefoner i landet.

I oktober finns det färg-TV i 30.000 svenska hem. En färg-TV kostar c:a 4.000:-. (I 2010 års penningvärde motsvarar det 32.241:-.)

Sveriges Riksbank fyller 300 år och instiftar ett pris ”... i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”. (Detta ”Nobelpris i ekonomi” delas ut första gången 1969.)

Det går en influensaepidemi över världen. Den kallas Hongkonginfluensan.



Nagra IV L

1969

Svensk Filmindustri fyller 50 år.

Svenska Dagbladet 6 april:
”Sveriges Hollywood, Filmstaden i Råsunda, är inte längre vad det varit, en tummelplats för giganter som Mauritz Stiller och Victor Sjöström. Av områdets 52.000 kvm upplåts hälften för andra ändamål. På andra hälften finns filmlaboratorium, filmlager och basstation för inspelningsverksamheten. Av de 160 tidigare anställda är knappt en fjärdedel kvar.”

Enligt en personalförteckning har Svensk Filmindustris produktionsavdelning det här året två personer anställda för att ta hand om möbler, rekvisita och kostymer ute i Filmstaden i Råsunda. Ateljékontoret sköts av fyra personer, filmexpeditionen två och kassa-bokföring tre. SF har dessutom tio kamera- och ljudtekniker på lönelistan. En del av dem arbetar i Filmstaden, andra ute i SF-Artfilms ateljé på Svartsjölandet. Den tekniska personalen (elektronik, bygg och scenografi) består av 18 personer. Produktionskontoret, som är förlagt till SF:s huvudkontor på Kungsgatan 36 under renoveringen av SF-Artfilms lokaler på Kungsholmstorg 6, befolkas av sex personer.

Dagens Nyheter den 13 december:
”Svensk Filmindustris verksamhet omfattar biografrörelse, filmproduktion och fastighetsförvaltning. Dessa verksamhetsgrenar skall i fortsättningen drivas i följande tre bolag, nämligen AB Svensk Filmindustri (biografrörelse), SF-produktion AB (filmproduktion) samt AB Filmfastigheter (fastighetsförvaltning). Syftet med uppdelningen är att beträffande fastighetsförvaltningen möjliggöra rationaliseringsvinster genom ett närmare samarbetet med Fastighetsbolaget Hufvudstaden.”

Sverige får sin andra TV-kanal – TV2.

Göran Lindgren blir ny koncernchef för Sandrews.

Filmvetenskap godkänns som examensämne vid Stockholms universitet.

Folkets hus-rörelsen säljer Svenska AB Nordisk Tonefilm till Omega Film AB.

Tidskriften Radio & Television ägnar sex sidor åt filmljudavdelningen på Europa Film.

Bo Widerbergs Ådalen -31 tilldelas Silverpalmen (Juryns stora pris) vid filmfestivalen i Cannes.

Det finns 69 biografer i Stockholm.

Georges Quellet är på fötter igen efter kraschen 1965. På Film-69 i London lanserar han Stellavox modell SP 7, en batteridriven bandspelare med utbytbara tonhuvuden, mono eller stereo. Bandhastigheter: 9,5, 19, 38 och 76 cm/sekund. Spolstorlek: 5". Mått: 21 x 27 x 7,8 cm. Vikt (inklusive band och 12 penlight-batterier): 3,6 kilo. Maskinen innehåller 60 transistorer och 40 dioder. Pris c:a 7.000 kronor. (SP7:an får kristallgenerator 1971. Stellavox kom före Nagra med en batteridriven och bärbar bandspelare för stereo. Nagra IV-S kom ut på marknaden först 1971.)

Sony släpper sin första myggmikrofon, ECM-50.

HMI-lampan introduceras av Osram.

450.000 personer trotsar ett ihärdigt regnande och ställer sig på ett fält utanför Woodstock, NY, för att lyssna på rockmusik. Michael Wadleigh gör en dokumentärfilm av evenemanget. Woodstock - 3 Days of Peace & Music. Filmen får premiär 1970.

Neil Armstrong blir den första människan på månen.
”That's one small step for a man, one giant leap for mankind.”

I ett försök att ta fram ett stabilt, osårbart datanätverk, konstruerar den amerikanska militären ArpaNet, (Advanced Research Projects Agency Network). I det nätet har Internet sitt ursprung.

Willard Boyle och George Smith vid Bell Laboratories börjar skissa på vad som ska bli den första CCD-sensorn, Charge Coupled Device. (En fungerande sensor finns färdig 1970 och monteras i en videokamera.)

Elektronikingenjören och kompositören Peter Zinnovieff från England startar förtaget EMS Ltd (Electronic Music Studios), och lanserar en synthesizer med modellbeteckningen VCS3. Den kallas för The Putney, kostar £330 och innehåller bl.a. brusgenerator, ringmodulator, spänningskontrollerat lågpassfilter, trapezoid envelope generator, spänningskontrollerat eko, tre stycken spänningskontrollerade oscillatorer och är utrustad med en joystick.

Phillips Petroleum Norsk A/S upptäcker olja i Ekofiskfältet i Nordsjön. (Den första nordsjöoljan tas i land i Norge 1971. Året därpå grundas Statoil, den Norske Stats Oljeselskap A/S.)

Statsminister Tage Erlander går i pension och efterträds av Olof Palme.

Högerpartiet byter namn och kallar sig Moderaterna.

I mars beslutar Giftnämnden att från den 1 januari 1970 totalförbjuda all användning av DDT. Sverige blir först att förbjuda medlet.

Femtusen gruvarbetare i Malmfälten går i strejk. Man har tröttnat på de korprala ledarskapsmetoderna på LKAB och kräver månadslön (bort med ackorden), förbättrad arbetsmiljö och att LKAB:s huvudkontor ska flyttas från Stockholm till Malmfälten. Strejken pågår i 57 dagar.

Förbudet mot offentliga nöjestillställningar på långfredagen, påskdagen och juldagen upphävs.

En allmän mottagaravgift införs som omfattar både radio och TV. Samtidigt försvinner den särskilda bilradiolicensen.

Omsättningsskatt ersätts av mervärdesskatt.


Stellavox SP-7

EMS VCS3




Början

1910-talet

1920-talet

1930-talet

1940-talet

1950-talet

1960-talet

1970-talet

1980-talet

1990-talet


Till startsidan