Artfilms inspelningsateljé strax söder om Skå-Edeby
Previous Home NextDet här var Artfilms lokaler i hörnet Mörbyvägen–Vårdagsvägen i närheten av Skå Edeby på Svartsjölandet några mil utanför Stockholm. Byggnaden med det ljusblå taket, vid den röda pilen, var inspelningsateljé. I längan med det vita taket, vid den vita pilen, fanns kontor och ljudstudio. Vid den brandgula pilen fanns ett litet hus där vaktmästaren bodde.

Några rader ur Kenne Fants bok
Nära bilder, från 1997:
”SF:s i alla avseenden värdefulla samarbete med Astrid Lindgren började en dag i oktober 1965 då grundaren av Artfilm Olle Nordemar bjöd mig, vår ekonomidirektör Uno Hjärtquist och biografchefen Lennart Frankzén till sin filmateljé på Svartsjölandet. [...] Vi inspekterade Artfilms lokaliteter och tekniska utrustning och blev entusiatiska.”

Lena Skoglund, Mörby byalags hemsida:
”Senare när vi kom en bit in på 1960-talet började min mamma jobba på Filmstudion som låg mittemot oss på Vårdagsvägen. Det som idag är den blå industribyggnaden. På den tiden var det ateljé och filmstudio och stora delar av Pippifilmerna spelades in där. Hela interiören från Villa Villekulla var uppbyggd inuti studion. När Pippi går och drar en målarpensel längs ett staket och många andra små bitar från filmerna är inspelade i Mörby. Det var SF Art Film som drev filmstudion. Mamma jobbade i köket och lagade mat till allt filmfolk. Det är förresten hon som har lagat alla Pippis pannkakor som man ser i filmen. Min pappa Lennart var också involverad i de olika filminspelningarna. Han hjälpte bland annat till när Pippis häst, Lilla Gubben, skulle simma i sjön nere vid badplatsen.”

Kommentar från Tommy Sundquist:
Jag var ute i Skå Edeby en del när jag jobbade som ljudtekniker tillsammans med Sten Norlén och Eddie Axberg på TV-serien Kullamannen, som Artfilm gjorde 1967 och som Leif Krantz regisserade. Inspelningen gjordes i Skåne, men allt ljudmixarbete gjordes av Sten Norlén ute i Skå. Så jag var där ibland.

Mixerbordet han använde var uppbyggt kring några monoQuad-förstärkare och hade Dannerreglar. Kanske något i stil med Europa Films Quad-bord. Själva bordet var en träkonstruktion.

Tidigare stod mixbordet i Artfilms lokaler på Kungsholmstorg men det flyttades ut till Skå när man byggt en ljudstudio där efter principen ett hus inne i huset. ”Du kan sätta ett flygplan på taket utan att det hörs”, sa Sten Norlén vid ett tillfälle.


Anläggningen bestod för övrigt av en projektor, några perfomaskiner för avspelning som hade satts ihop på Artmekano, samt en inspelningsmaskin. Allt avsett för 16 mm-formatet.

Här några
bilder fotograferade i början av augusti 2012, när byggnaderna höll på att rivas.
Just den här bilden är tagen från ”A”, på satellitbilden ovan.
Också från satellitbildens ”A”.
Från ”B” på satellitbilden.
Fotograferad från parkeringsplatsen strax ovanförB” på satellitbilden.
En bit in från ”C” på satellitbilden.
Från ”C” på satellitbilden.
Kvar av ateljébyggnaden är bara betongplattan och några stålbalkar.
Av kontorsbyggnaden återstår en fjärdedel. 
Stort tack till Jan Persson och Tommy Sundquist som hjälpt till att minnas!
Kartbild och satellitbild kommer från www.hitta.se.Till startsidan