Norsk Rikskringkasting (NRK) tillverkade länge sin egen ljudutrustning. Med tiden tog A/S Kongsberg Våpenfabrikk över och byggde mixbord på 60- och 70-talet. Därefter tog Tore Seem A/S i Oslo över produktionen och utvecklade den.

Europa Film köpte
ett Kongsbergbord till Stora musikstudion år 1968, och snart ytterligare ett Kongsbergbord till Musikstudio 3.

Europa Film skaffade
nya mixbord 1981 från Solid State Logic i England till sina musikstudior. Då fick filmmixen, som hade ett Neumannbord, ärva ett av musikavdelningens gamla Kongsbergbord.
1970 installerades det här Kongsbergbordet med 12 ingångar och två utgångar i filmmixern på Dramatiska institutet (DI). I maskinrummet fanns fyra MWA-kombimaskiner för perforerad magnetfilm samt en slavmaskin till varje. Inalles alltså åtta maskiner varav två var för inspelning. Högtalaren i DI:s nybygga filmmix var tillverkad av Altec Lansing, ”Voice of the Theater”. DI bytte till ett Harrison PP 1-mixbord i början av 1980-talet.Kommentar från Håkan Lindberg: DI:s Kongsbergbord stod på hjul och kunde flyttas in i speakerbåset vid musikinspelning. Massor av kablage och Siemenskontakter. Men vad jag minns flyttades det aldrig.
Mannen till höger är Lennart Andersson
som på 1970-talet var ansvarig för mixtekniken på DI.
Längst ut till höger två Telefunken M5c.

Till startsidan