1980

Kenne Fant slutar som VD för Svensk Filmindustri. Han efterträds av DN:s Rolf Österberg.

Svensk Filmindustri inviger multibiografen Filmstaden, som ligger på Mäster Samuelsgatan 25 i Stockholm. Det är bolagets första multibiograf, med elva små salonger, varav Svenska Filminstitutet och Sandrews disponerar två var.

Europa Film fyller 50 år.

Produktionsbolaget Filmslussen AB på Södermalmstorg 6 i Stockholm bildas 1979-80 av Anders Birkeland, Janne Mattsson, Jean-Frederic Axelsson, Göran Gester, Staffan Hildebrand, Folke Beck-Remnes och Lasse Strömstedt. (När de så småningom flyttar till ett före detta stall på Van der Nootska palatsets gård bildas Filmstallet AB som ett systerbolag till Filmslussen AB. Filmslussen AB finns fortfarande, fast nu, år 2014, heter det GF Studios AB.)

Mer än 15.000 Steenbeck-klippbord är i bruk över hela världen.

Fuji lanserar en snabb färgfilm, EI250T. (250 ASA)

3M, Mitsubishi, Sony och Studer introducerar var sin digital mångkanalsbandspelare.

NED (New England Digital), presenterar Synclavier II Digital Music Systems, en sampler med 16-bitars processor och inbyggd FM-synt.

Ted Turner startar Cable News Network, CNN.

Ronald Reagan blir vald till USA:s 40:e president. (Segern i presidentvalet blir startskottet för en stark konservativ våg över USA.)

I Sverige har vi folkomröstning om kärnkraft.
1981

Svensk Filmindustri säljer visningsrätten till 362 långfilmer gjorda mellan 1907 och 1970 till Sveriges Televison för 28 miljoner kronor. Enligt DN 20/8 gäller visningsrätten under 20 år.

Inter Rail är den första svenska filmen som mixas i Dolby Stereo. Arbetet utförs av Berndt Frithiof på Filmmixarna. Överspelningen till optiskt tonnegativ sker i London.

Sista Budet, Europa Films första film i Dolby Stereo, mixas av Sven Fahlén, Lars Klettner och Björn Almstedt. Mixen görs i 4-kanal diskret, utan encorder-decorder. Överspelningen sker i Hamburg.

Så här under de tidiga 80-talet tycker en del filmproducenter att det räckte med en ensam ljudtekniker på långfilmsinspelningarna. För att i sådana lägen komma undan med hedern och ryggen i behåll, bygger Håkan Lindberg en fjärrkontroll till Nagra och Stellavox. (Ett 30-tal exemplar blir sålda.)

Europa Film köper två nya mixbord till musikstudio 1 och 2 från Solid State Logic i England. Stora mixen (filmmixlokalen) ärver ett av musikavdelningens gamla Kongsbergbord. Neumannbordet åker ut.

Kjell Sundvall, Kjell-Åke Andersson och Börje Hansson startar produktionsbolaget Tiger Film AB (Tigerfilm).

Göta Kanal är Europa Films andra film i Dolby Stereo. Filmen mixas med encorder-decorderlåda från England. Slutmixen spelades över till optiskt tonnegativ i London.

På Film-Tekniks ljudavdelning bygger man om sin dubbstudio ("trean") till en lokal för långfilmsmix. Mitt i rummet tronar ett NEVE-bord, specialtillverkat för filmmix, och bakom duken står tre högtalare från Altec Lansing. Åtta kapstandrivna perfomaskiner från MWA med DOLBY A brusreducering (senare också SR) står i maskinrummet tillsammans med en High Speed MagnaTech 35/16-projektor. I den nya studion arbetar Hans Eric Ahrn, som varit mixare på FT sedan 1979.

Louis Anselmis Filmbolaget i Solna AB, med dotterbolaget Ljudteknik AB, flyttar till Råsundavägen 102 i Solna där man satsat stort på bygget av en ljud- och mixstudio, samt en videoavdelning som består av en ateljé bestyckad med tre videokameror och lokaler utrustade för redigering av 1”-band. Hit flyttar även bolagets uthyrningsverksamhet.

Per Ahlmark avgår som styrelseordförande för Svenska Filminstitutet.

Roy Andersson skaffar sig en egen filmateljé på Sibyllegatan 24 i Stockholm – Studio 24.

Carl Johan De Geer och Håkan Alexandersson hyr in sig för 100:-/månad på rivningskontrakt i Otto Meyers konstgjuteri på Västmannagatan 81 i Stockholm. De bildar Meyerateljéerna. (Deras verksamhet i lokalerna pågår till 1988.)


Den svenska kronan devalveras med 10 procent.

Den sovjetiska ubåten U137 går med god fart och i övervattensläge rakt upp på ett flera 100 meter brett skär i Karlskrona skärgård.

Såpoperan Dallas kommer till Sverige. Serien kan ses i över 90 länder. Bara i USA har man 83 miljoner tittare. Tidvis sitter över halva svenska folket och tittar på programmet.

NMT invigs, det nordiska analoga mobiltelefonsystemet. (Nordisk Mobil Telefon.)

Luxor AB i Motala presenterar sin nya dator ABC-800, utrustad med en Z-80 processor och 32 KB RAM.

Rupert Murdoch köper de engelska dagstidningarna The Times och The Sunday Times.

E-mu i USA släpper Emulator I, en 8 bitars sampler byggd kring en Z80-processor och utrustad med max 8 röster, 128 KB RAM och en 5 1/4" diskettenhet. Stevie Wonder och Daryl Dragon köper serienummer ett och två. Pris för en 8 rösters med 128 KB RAM, $9.995.

Compact Disc, en 120 mm silverblank skiva med 74 minuter digitalt ljud, demonstreras i Salzburg. Japanska Sony och holländska Philips har tillsammans utvecklat tekniken.

Sony börjar sälja PCM-F1, en A/D-D/A omvandlare som, tillsammans med en videobandspelare, gör digital ljudinspelning möjlig för små musikstudior och vid filminspelning. PCM-F1 arbetar med 14 bitars EIAJ-standardkod men kan enkelt kopplas om till att arbeta med 16 bitar. Storlekenpå omvandlaren är 80 x 215 x 305 mm och vikten är 4 kilo, inklusive laddningsbart batteri. Länk till en bild på PCM-F1.

Commodore börjar sälja VIC-20, en dator för hemmabruk baserad på mikroprocessorn 6502A.

Engelsmannen Clive Sinclair lanserar ZX81, en hemdator med en Z80A processor på 3.5 MHz, 1k RAM och 8k ROM, allt för £69.95. ZX-81 blir omåttligt populär och gör Clive Sinclair till miljonär.

IBM släpper sin första PC (Personal Computer), utrustad med en 4,77 MHz Intel 8088-processor, 64 KB RAM och en diskettstation på 160 KB. Microsoft levererar operativsystemet till datorn, MS-DOS 1.0 (Microsoft - disk operating system). Några månader efter introduktionen döper Time Magazine PC:n till ”Man of the year”.

Osborne Computer Corp. lanserar den första portabla PC:n, Osborne 1. Den är stor som en liten resväska, väger strax över 10 kilo, och kan köras med hjälp av ett fristående nätaggregat eller en extern batterienhet. Datorn är utrustad med en Z80A-processor, 64 KB RAM, två 5 1/4" floppystationer och en inbyggd 8.75 x 6.6 cm (5") monitor.

Det engelska företaget Quantel (grundat 1973) lanserar Paintbox, en apparat som används för att göra tvådimensionell datorgrafik. I Paintbox kan du rita, flytta och retuschera bilder, samt manipulera färger. Klicka här om du vill ladda hem Quantel Digital Fact Book.

Sony introducerar en 3 1/2"-diskett för datorer, och ruskar om fotovärlden med att lansera en stillvideokamera som heter Mavica. Stillbilderna har en upplösning på 0,3 Megapixel och lagras i digital form på diskett.

Den första augusti börjar MTV sända musikvideor över kabel-TV i USA. (Premiären för MTV Europe äger rum 1987.)

Kudelski SA lanserar en stationär studiobandspelare för 1/4" band, Nagra T-Audio. (Nagra T-Audio TC, en modell som kan hantera alla tänkbara varianter av tidkod, kommer 1984.)
IBM PC

1982

Jörn Donner slutar som VD för Svenska Filminstitutet och efterträds av Clas Olofsson.

Waldemar Bergendahl blir produktionschef för Svensk Filmindustri.

Svensk Filmindustri börjar tömma sitt Centrallager på Tunnelgatan 13A. Nya hus har byggts i kvarteret och SF:s tre källarvåningar ska bli garage till de nya hyresgästerna.

Europa Films huvudkontorsbyggnad ute i Mariehäll får en tredje våning. Samtidigt installeras hiss.

Studio Lagnö AB bildas av Per Carleson, Christer Furubrand och Peter Holthausen, och har sina lokaler på Lagnö gård utanför Trosa. Bolagets syfte är att bedriva ljudbearbetning för film och TV. Delar av ljudutrustningen kommer från Studio Ladan på Stora Nygatan i Gamla Stan, där Per tidigare ljudlagt och mixat.

Ett nytt filmavtal sluts mellan staten och film- & videobranschen. Fortfarande gäller de tioprocentiga biografavgifterna, men en videoavgift har tillkommit på samtliga hyrvideokassetter. Det s.k. kvalitetsstödet avskaffas helt och hållet och i stället inrättas ett utökat förhandsstöd till filmer (manuskript) som bedöms som Klart Konstnärliga. Medlen till förhandsstödet fördelas av två nämnder.

Argentina ockuperar de brittiska Falklandsöarna. Kriget som följer pågår i tre månader. Omkring 1000 personer dödas.

Nio procent av amerikanerna tror på Charles Darwins evolutionsteori och skriver under på att människan utvecklats under miljontals år utan inblandning av gud. 38 procent av amerikanerna tror att människans utveckling är guds verk, och 44 procent menar att gud skapade människan i sin nuvarande form för c:a 10.000 år sedan och att i stort sett ingen utveckling skett. (År 2008 är antalet amerikaner som tror på Darwins teorier uppe i 14 procent. I Sverige är siffran 73 procent år 2006.)

Silvio Berlusconi köper TV-bolaget Italia 1.

Fuji tilldelas både Oscar (Academy Award of Merit) och Emmy för sin snabba färgfilm EI250T. (250 ASA.) Filmen lanserades 1980.

Eastman Kodak Company lanserar en ny negativ färgfilm, 5293, med en känslighet på 250 ASA i elljus.

Intel presenterar sin 286-processor (80286). Den innehåller 134.000 transistorer och har en klockfrekevens på 6MHz.

Commodore lanserar VIC-64, en 6510-baserad hemdator med 64 KB RAM, 20 KB ROM, Microsoft BASIC, ljudkort och färggrafik. (VIC-64 kom att säljas i cirka 20 miljoner exemplar.)

Clive Sinclair börjar sälja ZX Spectrum, en ny hemdator med färg, ljud och grafik för £125, utrustad med en Z80A processor på 3.5 MHz, 16k RAM och 16k ROM. ZX Spectrum blir en ny storsäljare och Clive Sinclair adlas för sin ”services to British industry”.

Världens första datorvirus upptäcks. Det heter Elk Cloner och smittar via disketter i Apple II-system.

Superdatorn Cray X-MP lanseras. Den kostar $13 miljoner, och köps bl.a. av en del amerikanska företag i CGI-branschen (Computer Generated Imagery).

Amerikanen Jim Clark grundar företaget Silicon Graphics Inc (SGI). Företagets specialitet är snabba datorer för grafik och animation.

Fairlight lanserar CMI II, en vässad version av CMI I:an, fortfarande med 8 bitars upplösning men med den maximala samplingsfrekvensen höjd till 32 kHz, viket ger en bandbredd på 15 kHz mot tidigare 10 kHz. Den riktigt stora nyheten med CMI II är sequencern, som ”simply blew people away”. Pris runt $25.000 - och uppåt.

Sony introducerar den första CD-spelaren, modell CDP-101, samt en professionell videokamera med inbyggd videokassettbandspelare för 1/2"-betaband, Betacam BVM-1. (Compact Disc-tekniken är framtagen i ett samarbete mellan Philips och Sony.)

Cannons XLR-kontakt för mikrofon- eller linjenivå blir AES-standard: 1=skärm, 2=varm, 3=kall.

Det första AIDS-fallet (acquired immunodeficiency syndrome) upptäcks i Sverige.

Kronan devalveras med 16 procent.

Sverige får åter en socialdemokratisk regering.

Det finns sju miljoner telefoner i landet.

Från det här året blir det förbjudet att använda asbest.Fairlight CMI II

1983

Svensk Filmindustri har problem med ekonomin. Europa Film vill i det läget köpa SF av Dagens Nyheter, men näringsfrihetsombudsmannen säger ifrån – det skulle bli ett alldeles för branschdominerande företag. Budet går istället till Sandrews, som visar stort intresse, men Bonnierföretagen (DN:s ägare) stoppar affären. De vill själva köpa SF. Björn Nordstrand, som är vice VD i Bonnierföretagen, blir SF:s nye VD.

Björn Nordstrand skriver i personaltidningen Nya SF-journalen, oktober 1983: ”Företagsledningen i SF har sedan en lång tid ägnat sig åt romantiskt drömmeri där konstnärliga ambitioner stått i förgrunden och där ord som organisation, målmedvetenhet och lönsamhet trängts tillbaka av begrepp som konstnärlig frihet och kulturellt ansvar.”

År 1982 köpte Europa Film rätten att driva sex biografer i Göteborg av Kanold AB, som lagt ner sin biografrörelse men behållit fastigheterna. Nu arrenderar Europa Film även Ri-teatrarnas biografer i Stockholm och blir därmed Sveriges största biografägare. Men det stora biografbeståndet visar sig ohanterligt. När dessutom den kostsamma inspelningen av filmen Kalabaliken i Bender artar sig till ett rejält fiasko står Europa Film inför stora ekonomiska problem. Ett annat skäl till de akuta svårigheterna var att Europa Films VD Torbjörn Sjöberg gjort bolaget till medproducent i tre Stålmannen-filmer, men när det var dags att betala hade dollarn stigit i värde. Så den satsningen blev bra mycket dyrare än beräknat.

Kalle Boman och Rolf Sohlman startade år 1978 ett filmbolag med namnet HB Hinden, med kontor och klipprum på Östermalm i Stockholm. Nu skaffar de en fastighet i Länna industriområde, närmare bestämt på Gjutarvägen 1 i Skogås och bildar Länna-Ateljéerna AB, senare Hinden/Länna-Ateljeérna AB. (I mitten av 80-talet bytte Gjutarvägen namn och numrerades om. Länna-Ateljéernas adressen blev då Speditionsvägen 14. I början gjorde Hinden mest reklam- och beställningsfilmer, men snart blev det även långfilmer. År 1986 sysselsatte verksamheten omkring 15 personer.)

Leif Westerlund, anställd ljudtekniker på SFI, jobbar under sommaren med Christer Dahls film Äntligen!. Inspelningsmaskinen han använder är en Sony PCM-F1, 14 bitar, med en Betamax SL F1E-bandare. Mixern är en SELA 2880-ENG, mikrofoner huvudsakligen Sennheiser MKH 416. Och för säkerhets skull har Leif med sig en Nagra-bandspelare eftersom han inte riktigt vågar lita på den unga digitaltekniken. Till barnsjukdomarna hör att synken bara klarar sig upp till 8 minuter. Ett annat problem är att Betamax-bandspelaren för oväsen och därför måste bilmpas samt att räkneverket nollställer sig när bandaren stängs av. Men på det stora hela taget fungera den nya tekniken.

Filmlaboratoriet Nordisk Filmkopia läggs ner. Film-Teknik övertar maskinerna.

SVT:s filmlaboratorium flyttar till Tullvaktsvägen 2-8. Labbet har sedan 1963 haft sina lokaler på Sandhamnsgatan 39.

Tidskriften Radio & Television byter namn till Elektronikvärlden.

ELFA Studio AB bildas för att ta hand om försäljning av den professionella ljudutrustning som ELFA har agentur på.

Yamaha lanserar en synthesizer med digitalt styrd frekvensmodulering, modell DX-7. (Mellan åren 1983 och 1987 tillverkas ungefär 160.000 exemplar av DX-7.)

Microsoft introducerar sin första datormus och släpper dataprogrammet Multi-Tool Word för DOS. Programmet döps snart om till Microsoft Word 1.0.

Apple lanserar en dator men namnet Lisa, utrustad med en Motorola 68000 processor på 5 Mhz, 1 MB RAM, två 5,25" diskettenheter, en extern 5 MB hårddisk, samt en inbyggd 12" svartvit monitor. Lisa kostar $9.995.

Philips och Sony introducerar CD-romtekniken (Compact Disc-Read-Only Memory). En cd-romskiva rymmer 650 MB.

Ett fristående Winchesterminne (en hårddisk) på 5 MB till en ABC-80 kostar 19.700 kronor.
Den första hårddisken till ABC-800 är på 10 MB och heter ABC-850. Enheten innehåller förutom hårddisk, en 5 1/4" flexskivedrive på 640 KB och en expasionsdel med 8 kortplatser. ABC-850 har måtten 470 x 180 x 470 mm och väger 18,9 kilo. Pris: 34.750 kronor exkl. moms.

De första syntarna med MIDI kommer ut på marknaden. (MIDI är ett system för styrning av elektronisk musikutrustning. Musical Instrument Digital Interface.)

THX Division of Lucasfilm Ltd grundas.

Eastman Kodak Company lanserar en ny negativ färgfilm, 5294/7294. Känsligheten på 5294 (35 mm) är 400 ASA i elljus. För 7294 (16 mm) gäller 320 ASA i elljus.


1984

Lennart Wiklund från Expressen blir ny VD för Svensk Filmindustri.

I början av året väljer Sveriges Television ut 75 äldre långfilmer och 307 kortfilmer ur Europa Films arkiv och betalar ungefär 8 miljoner kronor för visningsrättigheterna i Sverige och övriga Norden.

Under sommaren köper Bonnierföretagen upp Europa Film och låter bolaget fusionera med Svensk Filmindustri. SF behåller biograferna och säljer Europa Films studiolokaler i Mariehäll till grammofonbolaget Sonet, som bildar Sonet Studios AB. Läs mer här!

Sonet Film AB bildas med Peter Possne som VD. Bolaget är till att börja med inriktat på distribution. (År 1996 producerar Sonet Film AB sin första egna långfilm, Jägarna i regi av Kjell Sundvall.)

Svenska Filminstitutet blir ensamägare till Film-Labor.

SFI startar AB Filmhuset KB, tillsammans med finansbolaget Probo som hade bildats 1983, och säljer genom det bolaget kommanditandelar i filmer till hugade spekulanter. (Verksamheten pågå några år och ger goda inkomster innan den stoppas.)

Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander tilldelas Oscar för bästa utländska film, bästa foto: Sven Nykvist, bästa scenografi: Anna Asp, och bästa kostymdesign: Marik Vos.

Motorola introducerar en 32-bitars microprocessor, MC68020.

AMS (Advanced Music Systems) börjar tillverka AudioFile, ett hårddisksystem för ljudinspelning och redigering.

Lucasfilm lanserar EditDroid, vid årets NAB-mässa i Las Vegas, ett verktyg för datoriserad ickelinjär redigering av film. Bild- och ljudinformation till EditDroid lagras på optiska videoskivor (LaserDisc), 12" i diameter. Varje skiva rymmer 30 minuter bild och två ljudspår. Hjärtat i systemet är en Sun/UNIX-dator. (Allt som allt tillverkades EditDroid i ett ett 30-tal exemplar. En SoundDroid presenterades också på NAB-mässan, men den blev aldrig mer än en prototyp. SoundDroid-tekniken kom istället att bli grunden i Dyaxis.)

E-mu lanserar Emulator II - ”The sampler that created sound designers, and then jobs for sound designers”. Emulator II har dubbla Z80 processorer, 14/15 bitars upplösning och 500 KB RAM (kan byggas ut till 1 MB). EII kan manipulera upp till 17 sekunder långa ljud vid full bandbredd, har 8 röster och är utrustad med en diskettenhet på 1 MB. Pris $7.995.
(Omsider lanseras en EII:a med en inbyggd hårddisk på 20 MB.)

NED (New England Digital) presenterar en ny modell av Synclavier. Den har 16-bitars processor, möjlighet till digital inspelning på upp till 16 spår, 32 utgångar, 32 MB RAM och 64 rösters polyfoni. Priset, mellan $15.000 och $200.000, avskräcker inte folk som George Duke, Benny Andersson, Pat Metheny, Sting, Michael Jackson, Geoff Downes och Frank Zappa.

Sony släpper en batteridriven liten kassettbandspelare för inspelning, Walkman Professional WM-D6C.

Inför lanseringen av den första Macintosh datorn, Mac 128K, visar Apple en 60 sekunder lång TV-reklamfilm på temat 1984. Filmen är regisserad av Ridley Scott och visas bara en gång, men får ett enormt genomslag. Mac 128K har en 32-bitars Motorola 68000 CPU på 8MHz, inbyggd 9-tums monokrom skärm, SCSI-port (Small Computer System Interface), en 400 KB 3 1/2" diskettstation och 128 KB RAM. (Mac 128K är den första datorn med SCSI.)Mac 128K

Synclavier


1985

Svensk Filmindustri, som under några år haft en anstängd ekonomi, överger sitt huvudkontor på Kungsgatan 36 och produktionsavdelningens lokaler på Kungsholmstorg 6. Flyttbilarna går till Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand i Stockholm.

Filmbolaget i Solna AB, på Råsundavägen 102, byter namn och blir Videobolaget Teknik i Stockholm Aktiebolag.

Ett ozonhål upptäcks över Antarktis.

Den 21 november avreglerar Erik Åsbrink, Kjell-Olof Feldt och Bengt Dennis den svenska kreditmarknaden. Den så kallade Novemberrevolutionen genomförs. Avsikten var att det skulle bli lättare att låna pengar.
(Och det blev det. 1986-88 ökade utlåningen till hushållen med 260 miljarder kronor.)

Michail Gorbatjov tar över över makten i Sovjetunionen.

Microsoft släpper Windows 1.0.

Atari Corp. lanserar Atari modell 520ST, en 16 bitars hemdator med en Motorola 68000 processor som går på 8MHz. Datorn har 512k RAM, en 3 1/2" diskettenhet och inbyggt MIDI-interface. Atari ST får snart smeknamnet ”Jackintosh” (efter företagets ägare Jack Tramiel) då den kombinerar egenskaperna hos en Mac med Ataris låga pris. Modell 520ST följs av 1040ST, Ataris populäraste modell. 1040ST liknar i stort 520:an, men har 1024k RAM och en inbyggd diskettenhet på 800k.

Fairlight lanserar CMI III, en sampler som erbjuder 16 bitar vid 44,1 kHz, är utrustad med 14 MB RAM (nästan 3 minuter i stereo), 16 rösters polyfoni (som går att expandera till 90), SMPTE read/write/sync, MIDI, 60 MB eller 110 MB intern hårddisk och en klaviatur med sex oktaver. CMI III:a är byggd kring Motorolas 68000 processorer. Pris från $40.000 upp mot $100.000.

Amerikanska Ensoniq lanserar Mirage, en 8-bitars sampler med 8 röster och en klaviatur med 5 oktaver. Ljuden lagras på en 3 1/2" diskettenhet. Mirage har 144k RAM och samplingsfrekvensen kan varieras mellan 8 kHz-33 kHz. Pris $1.695.

DAR (Digital Audio Research Ltd i England) introducerar WordFit - Automatic Dialogue Synchronisation. WordFit är ett digitalt system för eftersynkronisering som till att börja med säljs som en fristående enhet (pris 700.000:-), men efter 1988 som en mjukvaruuppdatering till SoundStation II.

Den första långfilm som klipps med ickelinjär utrustning är Power, regisserad av Sidney Lumet. Man använder sig av en Montage Picture Processor, som skapar illusion av icke-linjär redigering genom att låta en datamaskin hålla reda på upp till 17 Betamax-maskiner, laddade med identiska videokopior av det inspelade materialet. Systemet lanserades på NAB-mässan i Las Vegas 1984. Filmen får sin premiär 1986.


1986

I samarbete med Panavision utvecklar filmfotografen Rune Ericson en filmkamera som matar fram tre perforeringshål, istället för normalt fyra. På det viset kan han reducera filmåtgången med 25 procent. Filmar man i formatet 1:1,66 blir nämligen en stor del av negativet outnyttjat vid fyrperfomatning, som framgår av bilden till höger. Till filmen Mälarpirater, som spelades in under sommaren (med premiär 1987), använder han två kameror från Panavision som byggts om för tre-perfomatning.

Andrej Tarkovskijs film Offret tilldelas Juryns specialpris vid filmfestivalen i Cannes.

John O. Olsson och Agneta Fagerström-Olsson bildar produktionsbolaget Giraff Film AB i Stockholm.

AB Svenska Ord avvecklas.

Sony och Philips introducerar DAT-formatet (Digital Audio Tape).
En DAT-bandspelares tonhuvuden sitter på en roterande trumma, 30mm diameter, som snurrar 2.000 varv/minut. Bandhastigheten är 8,15 mm/sekund.

Dolby Laboratories introducerar Spectral Recording (Dolby SR), en inspelningsprocess som ger upp till 24 dB brusreducering. Dubbelt så effektivt som Dolby A.

I januari upptäcks världens första datorvirus för PC, bootviruset Brain som smittar via disketter.

Tidningen The Economist publicerar för fösta gången ett Big Mac-index för att enkelt kunna jämföra prisnivåer i olika länder.

Quantel lanserar Harry, en avancerad digital ickelinjärt videoredigering med inbyggd Paintbox. Harry används mest till reklamfilm, och kan liknas vid en digital optisk printer med ickelinjära redigeringsmöjligheter. (År 1990 kommer efterföljaren Harriet, följd av Henry 1992.)
Klicka här om du vill ladda hem Quantel Digital Fact Book.

Avdelningen för Computer Graphic på Lucasfilm köps av Steve Jobs för 10 miljoner dollar. Pixar grundas. Här kan du se Pixars första film, Luxo Jr.

Intel börjar sälja sin 386-processor. Den består av 275.000 transistorer, har 32-bitarsbuss och en klockfrekvensen på 16-33 MHz.

AKAI presenterar S900, en 12 bitars sampler med 8 röster och max 750 KB RAM.

Den 28 februari mördas Sveriges statsminister Olof Palme.

Riksbanken tar de första stegen mot en avreglerad valutamarknad.

En reaktor vid kärnkraftverket i Tjernobyl havererar den 25 april.

I Stockholm börjar SAF Radio sända på FM-bandets närradiofrekvenser. Svenska Arbetsgivareföreningen (numera Svenskt Näringsliv) finansierar projektet. (1993 börjar man sända som kommersiell lokalradiostation under namnet Radio City.)

Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm grundas av skådespelaren, regissören och författaren Allan Edwall.Antal svenska filmer producerade mellan 1960 och 1990

1987

AB Sandrews fyller 50 år.

Svensk Filmindustri bolagiseras och delas upp i SF Produktion AB, SF Distribution AB, SF Bio AB, SF Media AB och SF Television AB.

SVT Drama startar sin verksamhet med Ingrid Dahlberg som chef.

Kjell Gredes tilldelas Juryns specialpris vid filmfestivalen i Venedig för Hip Hip Hurra!. Sten Holmberg får pris för bästa foto.

Ingemar Ejve och hans Nordiska Tonefilm AB har producerat Mio, min Mio, en svårbemästrad samproduktion mellan Sverige, Norge och Sovjetunionen. Filmen visar sig bli den hittills dyraste i svensk filmhistoria.

Anders Birkeland på produktionsbolaget Filmstallet AB i Stockholm lierar sig under året med Ulf Åhlund och hans Nidalus AB, som är inriktat på handel med skalbolag, fastighetsinnehav samt jord- och skogsbruk. Åhlunds nya affärsidé är att finansiera filmproduktion som ett led i en avancerade skatteplanering genom skalbolagsaffärer, och om allt fungerar som han har tänkt kommer det inte att kosta någonting att göra film. Inte ett öre. För sin verksamhet köper han Filmstallet AB, som bl.a. ska tillhandahålla inspelningsutrustning, Kjell Sundvall och Kjell-Åke Anderssons Tigerfilm, Göran Lindströms Crescendo Film AB samt skalet till AB Svenska Ord, som Åhlund ger namnet Exat AB & Co KB. Och det är säkert ingen tillfällighet att Exat baklänges blir Taxe, det franska ordet för skatt. Exat, som är ett kommanditbolag i Åhlunds Nidalus-koncern, står som producent för de filmer som ska spelas in och Anders Birkeland är produktionsansvarig. (Råttornas vinter, s/y Glädjen och Bulan hör till de filmer som så småningom finansieras på det här sättet.)

På nyårsafton startar Stenbeck/Kinnevik-ägda TV3 sina sändningar över Sverige.

Motorola introducerar microprocessorn MC68030.

Apple lanserar Mac II, ”The mother of all modern Macs”, byggd kring en MC68020-processor på 16 Mhz, och utrustad med 6 NuBus-kortplatser. Mac II är den första färg-Macen, och med ett 24-bitars grafikkort kan 16,7 miljoner färger återges. Flera monitorer kan anslutas. Utrustad med 1 MB RAM, en 3 1/2" diskettenhet (800 K) samt en intern hårddisk på 40 MB, kostar Mac II $5.498. I Sverige kostar den cirka 50.000 kronor.

DAR (Digital Audio Research Ltd) lanserar hårddiskredigeringssystemet SoundStation.

Fairlight lanserar MFX (Music and Effects), ett 24 kanaligt digitalt ljudredigeringssystem för in- och avspelning av upp till 8 ljudspår samtidigt. Korta stunder kan MFX spela 16 spår. MFX är byggt med tanke på filmljudarbete.

Editing Machines Corporation i USA visar upp världens första ickelinjära offline-redigering på SMPTE-konferensen det här året. Utrustningen heter EMC2 och lagrar bildinformationen på magnoptiska skivor. Datorn är bestyckad med en Intel 80286-processor.

Lucasfilm säljer sin EditDroid-teknik till det nybildade bolaget Avid Technology, Inc.

Sennheiser tilldelas en teknisk Oscar (Scientific and Engineering Award), för riktmikrofonen MKH 816.

Sony introducerar Betacam SP (Superior Performance), ett analogt videoformat för 1/2" band i kassett. Beta SP har fyra ljudspår och ett tidkodspår.

Sony lanserar också en semiprofessionell bärbar DAT-bandspelare, modell TCD-D10. (TCD-D10 Pro II, lanseras år 1991.)

International Organization for Standardization fastställer en ISO-standard för filmkänslighet. Beteckningarna ASA och DIN skrotas.

New York-börsen faller med 22 procent den 19 oktober – Den svarta måndagen. Dagen därpå faller Londonbörsen med 12 procent och det japanska Nikkei-indexet med 15 procent. Den 29 oktober är det Stockholmsbörsens tur med 9 procent.

Det första palestinska upproret mot den israeliska ockupationen utbryter på Gaza och Västbanken.
Sony TCD-D10

1988

Ulf Åhlund och Anders Birkeland (Nidalus AB och Exat AB & Co KB) drar det här året igång fler långfilmsinspelningar än hela den övriga filmbranschen tillsammans. Verksamheten finansieras genom skalbolagsaffärer.
Läs mer här!

Även SFI har sedan 1984 ägnat sig åt skalbolagsaffärer.

Annons i Svenska Dagbladet, den 2 mars 1988:

BOLAG KÖPES
Internationell filmbolagskoncern önskar genom oss förvärva företag med beskattade/obeskattade vinstmedel. Då unika avskrivningsmöjligheter föreligger kan ett mycket högt pris erläggas. För snabb och konfidentiell handläggning, kontakta snarast
ROXENTUS AB
Drottninggatan 80, 111 36 Stockholm

Tryggve Svensson bygger om en av Europa Films Klangfilmstonkameror till stereo. Den första film som körs i den nya kameran är PS Sista sommaren, mixad i Dolby Stereo av Lars Klettner.

Sveriges Television startar NICAM-stereosändningar. (Near-instantaneously companded audio multiplex.)

SUNET (Swedish University Network) kopplas till Internet. Det är början på Internet i Sverige.

Statens Järnvägar delas upp i två delar, trafikföretaget SJ och Banverket.

Astra introducerar magsårsmedicinen Losec.
(Mellan 1988–2002 tjänar företaget 375 miljarder kronor på Losec.)

Nätspänningen i vanliga vägguttag anpassas till internationell standard och höjs det här året från 220 till 230 volt. Trefasen höjs från 380 till 400 volt.

I London öppnar The Museum of the Moving Image (MOMI).

ABB grundas genom sammanslagning av ASEA i Västerås och BBC Brown Boveri Ltd i Baden, Schweiz.

En prototyp av Avids första digitala ickelinjära videoredigeringssystem (Avid/1) visas inofficiellt på NAB-konventet i april. Datorn är en Apple Macintosh II. (Den officiella lanseringen sker på NAB-konventet 1989.)

DAR (Digital Audio Research Ltd) lanserar SoundStation II.

QSound Labs, Inc grundas. Företaget konstruerar utrustning för 3D-ljud, och deras teknik används till allt från CD-skivor, video spel, filmer och TV-program. Med QSound kan ljudet placeras varsomhelst i rummet.

E-mu lanserar Emulator III ”Digital Sound Production System”, ett musikinstrument konstruerat också med tanke på filmljudfolk. 16 bitars stereo sampling, 16 röster, 4 MB RAM (som kan ökas ut till 8 MB), SMPTE/MIDI synk, inbyggd hårddisk på 40 MB och en sequencer med 16 spår. Med en ”E3 expander module” växer maskinen till 32 röster och 16 MB RAM.

Ensoniq lanserar modell EPS, en 13 bitars sampler med 40 olika samplingsfrekvenser, 480 KB RAM (som går att bygga ut 4x), 16-20 rösters polyfoni och en klaviatur med 5 oktaver. Pris $1.995.

AKAI lanserar S1000, en 16-bitars 44.1kHz stereo sampler, utrustad med 16 röster och upp till 8 MB RAM.

SONY introducerar PCM 2000, en professionell bärbar DAT-bandspelare med tidkodsmöjlighet via en separat tidkodsgenerator, BVG-200. PCM-2000 är stryktåligt uppbyggd, väger 4,2 kilo inklusive batteri och har balanserade ingångar för mikrofoner och linje. Drifttiden är 1,5 timme med ett uppladdningsbart batteri.Akai S 1000

Sony PCM-2000


1989

Säters film- och biografmuseum invigs den 11 januari.

Riksteatern, som hyrt in sig i Filmstadens lokaler i Råsunda sedan 1971, flyttar till Hallunda.

Filmlaboratoriet Film-Teknik köper Film-Labor av Svenska Filminstitutet. Film-Labor läggs ned.

Klas Olofsson slutar som VD för Svenska Filminstitutet och efterträds av Ingrid Edström.

Göran Lindgren pensioneras från Sandrews, Klas Olofsson övertar chefskapet.

Ulf Åhlund (Nidalus AB och Exat AB & Co KB) sitter häktad 38 dagar under våren misstänkt för skattebrott i en stor skalbolagshärva.

Tigerfilm AB går i konkurs under sommaren.

På trettonhelgen finner Ulf Åhlund att Filmstallet AB har upphört att existera. Alla inventarier och all teknisk utrustning har forslats bort från den före detta stallbyggnaden i van der Nootska Palatset på St Paulsgatan i Stockholm.

Svensk Filmindustri firar sitt 70 års jubileum med en fest för 3000 inbjudna gäster i Globen utanför Stockholm.

Svensk Filmindustri köper det norska bolaget Mayco, döper om det till SF Norge och startar norsk videodistribution.

Per Nyström, Thomas Huhn och Per Sundström har just avslutat sin utbildning i filmljud på Dramatiska Institutet i Stockholm. Nu bildar de ett bolag med namnet Ljudligan AB.

Sony Corporation köper Columbia Pictures från Coca-Cola Company. (Coca-Cola köpte Columbia Pictures 1982.)

En del bilder i James Camerons film Avgrunden (The Abyss), är framställda i dator. Tekniken kallas Computer Generated Imagery (CGI), och banar väg för filmer som Total Recall (1991), Terminator 2 (1991), Jurassic Park (1993), Forrest Gump (1994), The Mask (1994), True Lies (1994), Independance Day (1996), och Titanic (1999). CGI-arbetet till James Camerons film utförs av Industrial Light + Magic, på datorer från Silicon Graphics. Första gången CGI-tekniken användes i långfilmsammanhang var till Tron (1982) regisserad av Steven Lisberger.

Arnold & Richter presenterar den självblimpade 35 mm filmkameran Arri 535.

Intel börjar sälja sin 486-processor. Den består av 1,2 miljoner transistorer, har 32-bitarsbuss och en klockfrekvensen på 25-50 MHz.

Apple Computer presenterar Macintosh SE30, utrustad med en 3 1/2" diskettstation på 1.4 MB och en intern hårddisk på 40, alt. 80 MB.

Tim Berners-Lee och hans kollegor vid CERN i Schweiz skapar World Wide Web (WWW) genom att kombinera Internet med s.k. hypertext, HyperText Transfer Protocol (HTTP).

Digidesign i USA lanserar Sound Tools, ett ljudacceleratorkort och mjukvara (Sound Designer), för 2-kanalers hårddiskinspelning och redigering på Atari eller Macintosh. Om Digidesign.

Studer Editech Inc. köper företaget Integrated Media Systems (IMS), och övertar därmed utvecklingsarbetet på Dyaxis, ett hårddiskredigeringssystem, som IMS släppte 1988, med endast två kanaler in och ut, men med ett obegränsat antal virtuella spår. Dyaxis körs på en Macintosh SE, SE30, eller snabbare, har 16 bitars upplösning och fyra valbara samplingsfrekvenser: 32, 44,056, 44,1 samt 48 kHz. Totalt kan sex hårddiskar (på 320, 640 eller 1.000 MB) anslutas till Dyaxis. Med ett DSP-kort (introducerat 1990-91) kan tidskompression och -expansion utföras, liksom frekvens och nivåkorrigering. Även samplingsfrekvensomvandling kan göras med DSP-kortet. (Dyaxis börjar säljas av Elfa Studio/Studioteknik under 1990-talets första år.)

Steinberg Soft- und Hardware GmbH släpper Cubase, en sequencer för Atari ST. (År 1990 kommer Cubase för Mac, och 1992 för PC.)

Stellavox lanserar modell SP9.

Berlinmuren rivs.

Den 17 december sänds ett första halvtimmeslångt avsnitt av The Simpsons i amerikansk TV.

I Stockholm invigs Globen, världens största sfäriska byggnad, 85 meter hög, 110 meter i diameter och med plats för 16.000 åskådare.Stellavox SP9

Arri 535
Början

1910-talet

1920-talet

1930-talet

1940-talet

1950-talet

1960-talet

1970-talet

1980-talet

1990-talet


Till startsidan