Steenbeck

Wilhelm Steenbeck föddes i Neumühlen utanför Kiel den 25 februari 1896. Efter skolan gick han i lära hos en finmekaniker, och vidare studier i elektroteknik gav honom så småningom en ingenjörsexamen.

Han startade en verkstad för finmekanik och elektroteknik i Hamburg 1931, och tillverkade, tillsamman med sina fem medarbetare, bland annat doppvärmare, fläktar, myntautomater och vridkondensatorer till radioapparater.

Sin första kontakt med filmbranschen fick Wilhelm Steenbeck omkring 1948. Den ledde till en beställning på optiska tontillsatser och andra finmekaniska delar till klippbord.

1952 konstruerade han sitt första egna klippbord. Det var avsett för 16 mm film och konstruktionsarbetet utfördes i nära samarbete med TV-folk från Nordwestdeutscher Rundfunk i Hamburg.

Klippbordet fick modellbeteckningen ST 200, hade ett 12-sidigt polygonprisma och 4 tallrikar. Filmbilden projicerades på en liten avskärmad duk. I senare modeller projicerades bilden bakifrån, på en mattskiva.Steenbeck ST 200 på Sveriges Radio.
Bild ur tidskriften Filmteknik, nr 2 1959.
Steenbeck ST 200

Serietillverkningen av ST 200 kom igång 1953, och tre år senare byggde W. Steenbeck & Co över hundra klippbord om året.

Under de första tio åren var Steenbeck-borden byggda för trefasmotorer som styrdes med hjälp av reläer. Ganska enkla konstruktioner.

När företaget 1965 började montera elektroniska styrsystem i sina nya klippbord, kunde man överge trefasmatningen och istället ta ström från vanliga jordade vägguttag. Det nya styrsystemet gjorde det också möjligt att introducera en liten paddel, som manöverdon, i stället för trefasbordens tryckknappar. Man införde också motordriven rutförskjutning.

1968 lanserade Steenbeck sitt första så kallade kombibord, ett klippbord som gick att ställa om mellan 16 och 35 mm. Bordet bestod av en grundenhet (ST 6000), en 16 mm bildplatta (ST 4016) och en 35 mm bildplatta (ST 4035).

Det 18-sidiga polygonprismat lanserades 1975. Därmed förbättrades bildkvalitén högst avsevärt. Mer ljus och mindre flimmer.

1980 fanns det mer än 15.000 Steenbeck-bord runt om i världen.

När företaget firade sitt 50 års jubileum (1981) närmade sig antalet anställda 100.

Annons i tidskriften Kinotechnik, nr 4 1956.

Fotografiet i annonsen ovan visar ett 4-tallrikars 35 mm klippbord för normalbild och Cinemascope. Modellen heter ST 500 och eftersom det har fyra tallrikar kan du köra bild och ett ljudband.

Ljudets styrrullar är utbytbara så du kan ladda antingen 17,5 eller 35 mm magnetfilm. Även tonhuvudet är utbytbart.

Du kan naturligtvis också köra färdiga filmkopior med optiskt ljud eftersom klippbordet har en tontillsats.

Bordet manövreras med tre tryckknappar. Fram, stopp och back. Med det stora vredet i knähöjd, mitt på skåpet under de vänstra tallrikarna, startar du snabbspolningsmotorn.

(Steenbeck övergav snabbspolningsvredet ganska snart och satsade istället på en tryckknapp som de placerade ihop med de övriga manöverknapparna.)

Med veven på det högra skåpet kan du rutförskjuta ljudfilmen.

Fotomkopplaren har två stora tryckknappar och en pedal. Knapparna trampar du på för att köra vänster, höger eller stanna. Pedalen när du vill köra långsamt.

Den utskjutande delen till vänster på bordet är en motordriven liten tallrik för omspolning. Det som sticker ut på högersidan är ett tonhuvud som du kan använda för att enkelt bestämma klippunkt på ett ljudband du har på omspolningstallriken.

Du ställer om mellan normalbild och cinemascope med vredet på huven, under bildskärmen.

Trälådan på ställningen till höger om bildskärmen är klippbordets högtalare.

I knähöjd till vänster på skåpet under de högra tallrikarna har de flesta trefasbord som förekommit i Sverige en arm som är omställbar i tre lägen.

Har bordet 4 tallrikar kan du med den armen skifta mellan att köra bara bild, bild och ljudband, eller enbart ljudband.

Om bordet har 6 tallrikar kan du ställa om mellan bara bild, bild och båda ljudbanden, eller enbart det närmaste ljudbandet.


Det här är ett ST 6001(C), ett 6-tallrikars kombibord för 16 och 35 mm,
normalbild och Cinemascope. Du skiftar mellan 16 och 35 mm med ett knapptryck.
De här tre fotografierna kommer från www.steenbeck.com.
Steenbeck-fabriken ligger numera i Holland.


Klicka här om du vill se fler klippbordsbilder.


Till startsidan