1990

Sandrew bildar ett gemensamt bolag med det danska Metronome.

Hasse Alfredsson säljer Ambumsgården i Sälshög utanför Tomelilla till Stefan Hencz från Filmfotograferna AB och produktionsledaren Staffan Hedqvist.

TV4 startar sina sändningar.

Fastighetsaktiebolaget Hufvudstaden säljer Filmstaden i Råsunda till HSB och Lundbergföretagen. (90-talets finanskris gör dock att planerna på att bygga bostäder på området läggs i malpåse. Istället för att riva hyr man ut lokalerna.)

Filmljudtekniker i Sverige börjar så smått fundera på att överge klippbord, skarvapparat och den perforerade magnetfilmen. Som språngbräda fungerar det Mac-baserade hårddiskredigeringssystemet Dyaxis. Filmmixarna på Råsundavägen hör till pionjärerna.

Öst- och Västtyskland återförenas.

Adobe lanserar Photoshop v1.0 för Macintosh.

Microsoft släpper Windows 3.0.

Motorola börjar tillverka 32-bitarsprocessorn 68040. Den innehåller 1,2 miljoner transistorer.

Den japanska Matsushita-koncernen köper Music Corporation of America (MCA), som bland annat äger Universal Pictures, för sex miljarder dollar.

Digidesign lanserar Sound Tools II, för hårddiskinspelning och redigering på snabba Macintosh datorer. Förutom mjukvaran (Sound Designer II) ingår ett ljudacceleratorkort (Sound Accelerator II) med ett Motorola 56001 DSP chip, samt en A/D omvandlarbox.

Eastman Kodak Company kompletterar negativfilmens inkopierade fotnummer med en maskinläsbar streckkod som kallas KeyKode (KeyCode).

Genom statsminister Ingvar Carlsson och hans finansminister Allan Larsson slutar Sverige att prioritera full sysselsättning och går istället över till att prioritera låg inflation.

SJ lanserar X 2000-tåg på sträckan Stockholm - Göteborg.1991

Driften av Mix 3 på Film-Tekniks ljudvdelning övertas av Hans Eric Ahrn och hans bolag Movie Track.

Sovjetunionen upplöses.

Dolby Digital introduceras.

Stefan Kudelski hedras med Gordon E. Sawyer Award 1990 (en Oscarsstatyett): ”For the development of the first self-contained movie sound recorder.”

Från Fostex kommer en bärbar DAT-bandspelare med inbyggd tidkodsgenerator, modell PD-2, avsedd för film- och TV-inspelningar. PD-2:an har två mikrorofon/linjeingångar och väger 4,2 kg. (Pris år 1992, 61.250:- exkl. moms.)

Genelec lanserar 1031A, en 2-vägs aktiv monitorhögtalare med 8"-bas. (1032A, med 10"-bas, kommer 1992 och 1030A med 6"-bas 1994.)

Alesis lanserar ADAT (Alesis Digital Audio Tape), en digital åtta-spårs bandspelare med S-VHS-band som media.

BASF i Tyskland köper upp Agfa-Gevaerts magnetbandtillverkning och bildar BASF Magnetics.

Apple Computer lanserar modellerna Quadra 700 och Quadra 900. Båda är utrustade med en Motorola 68040-processor på 25MHz, har 4 MB RAM (max 68 MB i Q700, max 256 MB i Q900) och en intern hårddisk på 80-160 MB. Q900 har fem NuBus-kortplatser, Q700 har två. Apple släpper dessutom sin första generation PowerBook-datorer, PB 100, 140 och 170, samt lanserar QuickTime och operativsystemet System 7.0.

Digidesign lanserar 442 Audio Interface I/O, och programmen Pro Deck och Pro Edit, avsedda för inspelning och mixning av fyra ljudkanaler.

Lightworks (nonlinear editing systems) ser dagens ljus.

Mikrofontillverkaren Sennheiser köper konkursboet efter sin konkurrent Neumann.

Elfa Studio AB byter namn och blir StudioTeknik.

138 000 människor dödas när en tropisk cyklon drar in över Bangladesh.

Den 2 augusti börjar ”Lasermannen” John Ausonius skjuta invandrare i Stockholmstrakten. (Han höll på fram till januari 1992 och sköt sammanlagt 11 personer. En avled.)

Vid riksdagsvalet den 15 september får Sverige en borgerlig regering.
Ny Demokrati, som bildades av Ian Wachtmeister och Bert Karlsson vid ett möte i Skara den 4 februari, får 6,7% av rösterna.


1992

Den goda viljan tilldelas Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes.

Filmpool Nord bildas med säte i Luleå. Den första långfilmen med FPN som medfinansiär blir Agneta Fagerström-Olssons Kärlekens himmelska helvete. (FPN blir aktiebolag i januari 1996 och 2001 står Studio Kronan färdig. Den ligger i Kronans företagsby, 10 minuter från centrala Luleå, och är på 700 kvm. Där finns även byggateljé, rekvisitalager, produktionskontor, loger samt rum för kostym och mask.)

John O. Olsson och Agneta Fagerström-Olsson, med produktionsbolaget Giraff Film AB, öppnar kontor i Luleå. (De flyttar tillbaka till Stockholm 2006.)

Naturhistoriska Riksmuseet i Frescati utanför Stockholm öppnar en IMAX-biograf med en 760 kvm kupolformad filmduk, 11 meter hög och 23 meter i diameter. Biografen bär namnet Cosmonova och rymmer 289 åskådare.

Tidnings AB Marieberg säljer filmlaboratoriet Film-Teknik till norska Schibsted.

Sonet Studios går i konkurs. En grupp intressenter, samlade under namnet Europa Studios, övertar verksamheten och ateljéerna i Mariehäll.

Sven Fahlén köper privat en AudioVision-anläggning (4 kanaler in/ut) som installeras i en nybyggd dubbstudio i den före detta B-hallen på Europa Studios vintern 1992-93.

Folk på Svensk Filmindustri har under en tid haft planer på att flytta verksamheten från Söder Mälarstrand och Gröndal tillbaka till Filmstaden i Råsunda, och samtidigt renovera de anrika gamla ateljéerna. Men Bonnierföretagen har överblivna lokaler i Interprinthuset vid Kungens kurva som de vill att SF ska bygga om till studior och kontor.

TV-såpan Rederiet sänds för första gången.

Det statliga elbolaget Vattenfall bolagiseras.

Regeringen Bildt genomför en s.k. friskolereform.

Microsoft släpper operativsystemet Windows 3.1.

Kudelski SA introducerar Nagra D, en transportabel digitalbandspelare med Nagras eget 4-kanaliga 24-bitars ”open-reel”-format.

Sonys MiniDisc (MD) och Philips Digital Compact Cassette (DCC) kommer ut på marknaden.

Fairlight lanserar MFX2 (MFX = Music and Effects), ett 24 kanaligt digitalt ljudredigeringssystem som kan spela av 16 kanaler samtidigt.

Avid Technology, Inc. lanserar AudioVision, ett hårddiskredigeringssystem med fyra kanaler in/ut, 24 virtuella spår och med integrerad digital bild. Dessutom lanserar man Film Composer, en ickelinjär digital klipputrustning avsett för film inspelad med 24 bilder per sekund. För att kunna överföra digitala media mellan Film Composer, Media Composer och AudioVision har man även släppt ett filformat som heter OMF, Open Media Framework. (OMFI, där ”I” står för Interchange, kommer 1994.)

Digidesign lanserar DAE (Digidesign Audio Engine), och slår ihop Pro Deck och Pro Edit till ett program som får namnet Pro Tools version 2.0.

Tascam presenterar DA-88, en åttakanalig digital bandspelare för Hi8-kassetter. Några månader efter introduktionen av DA-88:an lanserar Tascam SY-88, en tidkod-generator & -läsare till bandspelaren. Därmed börjar DA-88:an sitt segertåg i filmbranschen. Manual i PDF-format.

I september höjer Sveriges riksbank marginalräntan till 500 procent för att stoppa utflödet av valuta. I november låter man den svenska kronan flyta fritt vilket i praktiken betyder att den devalveras med 15-20 procent.

GSM introduceras i Sverige.

Nokia lanserar sin första GSM-telefon, modell 1011.

SMS (Short Message Service) är en teknik för att skicka och ta emot textmeddelanden på upp till 160 tecken mellan mobiltelefoner. Metoden provas för första gången i december i England.Nagra D

Tascam DA-88


1993

Film-Teknik fyller 50 år.

Svensk Filmindustri börjar projektera sitt nya studio- och produktionskomplex i Interprinthuset på Dialoggatan 6 i Kungens kurva.

Västernfilm med säte i Alingsås, som bildades 1992 av Landstinget i Älvsborg, byter namn till Film i Väst.

Tidskriften TM tilldelar Bengt Schöldström på SF-produktion 1993 års Arbetshäst. Motiveringen lyder: ”... som ett tack för 45 års ovärderliga insatser som labb-tekniker, negativklippare, inspelningsledare, inspicient, produktionsledare, filmfotograf, ljudtekniker, konstruktör, scenograf, 'rökgubbe', special effects-expert, biografbyggare, filmmusei-samlare — och, inte minst, för att så ofta ha gjort det som både tekniskt och ekonomiskt varit till synes omöjligt, möjligt.” (Bengt får även en Guldbagge 1994 för sina kreativa insatser.)

Sveriges Televisions filmlaboratorium privatiseras och byter namn till Swelab Filmlaboratoriet AB. Moderbolag i den nya konstellationen är det danska labbet Johan Ankerstjerne. SVT är kvar som delägare.

Staten sluter ett nytt filmavtal med filmbranschen, videobranschen, Sveriges Television och TV4. (Den här gången utökas alltså avtalskretsen till att omfatta även Sveriges Television och TV 4). Uppgörelsen innebär bl.a. att produktionsstöden som vanligt ska finansieras via avtalet, medan stödet till den filmkulturella verksamheten helt finansieras av staten. Vidare att Svenska Filminstitutet upphör att producera film och att de två nämnder som tidigare bestämt vilka filmer som skulle få stöd ersätts av konsulenter, efter dansk modell.

Intel börjar sälja Pentium-processorn. Den består av 3,1 miljoner transistorer, har 32-bitarsbuss och en klockfrekvensen på 60-166 MHz.

Linus Torvalds i Finland släpper operativsystemet Linux.

Från Microsoft kommer operativsystemet Windows NT 3.1.

Den första webbläsaren med grafiskt användargränssnitt lanseras. Den heter Mosaic, och gör att intresset för World Wide Web sprider sig som en löpeld.

”För två år sedan kostade en 320 MB hårddisk till Dyaxis ca 30.000 kr. Idag köper man en 2 Gigabyte-disk för 45.000.” — Lasse Liljeholm i en intervju i TM 2/93.

Quantel lanserar Domino – ”Digital Opticals for Movies”.
Klicka här om du vill ladda hem Quantel Digital Fact Book.

Soundscape Digital Technology Ltd lanserar SSHDR1, en DAW för PC. (Digital Audio Workstation.)

Digidesign lanserar DINR (Digidesign Intelligent Noise Reduction Software).

Data Translation Inc. släpper ett digitalt ickelinjärt videoredigeringssystem med namnet Media 100.

Sony introducerar Digital Betacam (Digi-Beta), ett digitalt videoformat för 1/2" band i kassett. Digi-Beta är ett så kallat komponentformat, vilket innebär att videosignalen är uppdelad i rött, grönt och blått (RGB). Den digitala bildinformationen är komprimerad 2:1. En Digi-Beta har fyra digitala ljudspår med 20-bitars upplösning. Dessutom finns ett cue-spår, och ett spår för tidkod. Samplingsfrekvensen är 48 kHz.

Jurassic Park (1993) är den första långfilmen med Digital Theater System (DTS). Last Action Hero (1993) är först med Sony Dynamic Digital Sound (SDDS).

Den svenska postmarknaden avregleras.


Dolby Digital

Digital Theater Systems

Sony Dynamic Digital Sound


1994

Svensk Filmindustri fyller 75 år.

Sandrews och Europa Studios hyr ateljéer i Filmstaden i Råsunda för inspelningen av filmen Alfred i regi av Vilgot Sjöman.

Wegelius TV köps upp av Svensk Filmindustri.

Ingrid Edström slutar som VD för Svenska Filminstitutet, Lars Engqvist tar över.

AudioVison finns nu i två utföranden, modell 4 och modell 8, med 4 resp. 8 in/ut och 24 virtuella spår. Installerad i en Quadra 950 med 28MB RAM och 240MB hårddisk och med två monitorer, den ena för AudioVisions mjukvara och den andra för den digitala bilden, kostar en modell 8 utan externa hårddiskar $45.000 i USA. En 9GB extern hårddisk kostar $4.500-5.000. (45.000 dollar i USA år 1994 motsvarar ungefär 675.000 svenska kronor år 2016.)

Power Macintosh byggd kring ett PowerPC-chip designat av Apple, IBM, och Motorola introduceras.

Från den 15 december går det att ladda hem webbläsaren Netscape Navigator 1.0.

Fairlight presenterar MFX3 (MFX = Music and Effects), ett digitalt redigeringssystem med in- och avspelning av 24 kanaler.

Emu släpper Emulator IV, en sampler med 128 röster och upp till 128 MB RAM. (Den första EIV:an såldes med 8 MB RAM och kostade $5.995.)

Digidesign avtäcker Pro Tools III, ett hårddiskredigeringssystem som klarar av att spela in, redigera och mixa på upp till 16 spår. Dessutom är PT-III utrustad med TDM (Time Division Multiplexing), DSP Farm-kort (Digital Signal Processing), nya Audio Interface (888 och 882), EQ och mixer.

Akai lanserar DD1500, ett digitalt hårddiskredigeringssystem för 8 eller 16 kanaler. Systemet klarar av att lagra ljud på både hårddisk och M/O diskar, och är byggt med tanke på folk som arbetar med dialog, effekter och musik för film och video.

Arnold & Richter presenterar stumkameran Arri 435.

Engelska HHB börjar sälja sina små DAT-bandspelare, Portadat PDR1000 och PDR1000TC.

Uppemot en miljon människor dödas i Rwanda.

Passagerarfärjan Estonia förliser.

Socialdemokraterna återtar regeringsmakten i Sverige.


HHB Portadat PDR1000TC

Arri 435


1995

Filmen firar sitt 100-års jubileum.

Europa Studios i Mariehäll bygger om sin mixlokal efter alla konstens THX-regler. Ut åker mixbordet från Kongsberg, och lämnar plats för ett Neve Capricorn-bord. Bakom duken placeras nya högtalare från JBL.

Hans Eric Ahrn på Movie Track kompletterar sin mixutrustning med en 24-bitars digital arbetsstation från AUGAN.

Filmmixarna på Råsundavägen, det vill säga Berndt Frithiof och Lasse Lundberg, skaffar en Fairlight MFX3, ett 24-kanaligt digitalt ljudredigeringssystem som lagrar ljuden på löstagbara MO-diskar.

Owe Svensson skaffade Pro Tools till sin mixanläggning under 1994, men trivdes inte. När han nu i årsskiftet 94-95 jobbar med att eftersyna Kristin Lavransdatter på Norsk Film, där de använder DAR Sabre, faller däremot bitarna på plats. ”Jag tyckte DAR var stabilt och bra så jag köpte en likadan. Jag vill minnas att den kunde spela upp 8 kanaler från en optisk disk och att den hade 16 spår.”

Svensk Filmindustris studior i Interprinthuset på Dialoggatan 6 i Kungens kurva utanför Stockholm invigs den 18 maj. Byggnaden rymmer två topputrustade studior, en för filmproduktion på 590 kvm och en för TV-produktion på 415 kvm. Dessutom finns 40 kontorsrum, bygghall, loger, smink, uppehållsrum, repetitionslokaler, sex förrådsutrymmen, uppställningsplats för OB-buss, redigeringsenhet (film/video/ljudstudio), mekanisk verkstad, exteriörförråd, klädförråd, elverkstad, två biografer och en restaurang som är öppen dygnet runt. Under hösten inleds flytten från SF:s lokaler i Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand till de nya lokalerna i Kungens kurva.

Svensk Filmindustri startar produktionsbolaget TV Spartacus i samarbete med Peter E. Falk och Christian Wikander.

Filmhusateljéerna och produktionsbolaget FilmLance tar över Svensk Filmindustris studio i Gröndal från den 1 oktober.

Anders Birkeland på GF Studios AB hyr inspelningslokaler i Filmstaden i Råsunda och börjar planera för inspelningen av Glasblåsarns barn.

Lars von Trier och Tomas Vinterberg avger ett kyskhetslöfte - Dogme 95.

Sverige blir medlem i Europeiska unionen (EU).

Det finns 718.000 GSM-abonnenter i landet.

Genom en sammanslagning av Tal & Ton AB och StudioTeknik AB bildas TTS – Tal & Ton Studioteknik AB.

Iomega lanserar Jaz- och Zip-drive.

Avid Technology, Inc. köper upp Digidesign, Inc.
(AudioVision, som har en mjukvara tillverkad av Avid men i övrigt är byggd med Digidesign-tillverkade komponenter, hamnar i händerna på Digidesigns produktutvecklare.)

Intel introducerar mikroprocessorn Pentium Pro. Den består av 5,5 miljoner transistorer och har 32-bitarsbuss. Klockfrekvensen är 150-200 MHz.

FireWire blir antaget som en industristandard av Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE. FireWire (IEEE 1394) är en standard för snabb digital kommunikation mellan datorer och kringutrustning.

I augusti släpper Microsoft operativsystemet Windows 95 och webbläsaren Internet Explorer 1.


1996

Under våren installeras fyra AudioVision-anläggningar hos SVT-Drama på A1 vid Valhallavägen.

Filmmixarna AB (Berndt Frithiof och Lasse Lundberg) flyttar från Råsundavägen till nybyggda lokaler i Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand i Stockholm. I samband med flytten byter företaget namn till CinePost Studios AB och man införskaffar ett nytt mixbord, ett Harrison Series Twelve. Perfomaskinerna har fått följa med vid flytten, men används nästan aldrig nuförtiden. De har blivit brädade av ett antal Tascams DA-88.

Owe Svensson hade sina första lokaler på Stora Nygatan 10-12 i Gamla Stan och flyttade med tiden verksamheten till Yxsmedsgränd 1. Nu bär det av till närbelägna Slussplan 9 där han byggt en THX-klassad studio för filmmix. Owe har i flera år kört med ett mixbord från D&R, modell Dayner, och med högtalare från Westlake. Men eftersom Westlake-högtalarna inte är godkända av THX byter han ut dem mot tre ElectroVoice-högtalare samt en subbas från JBL. I stället för sina perfomaskiner från Magna-Tech har Owe en tid använt en Studer A827 (en 24-kanalsbandspelare för 2"-band), men den säljer han nu till förmån för fyra stycken Sony PCM-800, en variant på Tascam DA88.

Det danska bolaget Metronome (som Sandrews samarbetar med) köps upp av norska Schibsted.

American Society of Cinematographer hedrar filmfotografen Sven Nykvist med ett Lifetime Achievement Award.

Microsoft släpper operativsystemet Windows NT 4.0.

Superdatorföretaget Cray Research, köps upp av Silicon Graphics Inc, (SGI).

Ingvar Carlsson avgår som Sveriges statsminister. Arbetet övertas av Göran Persson.

Kommunikationsminister Ines Uusman blir citerad i Svenska Dagbladet, 12 maj: ”Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning, men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet, men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad”.

Den norska mediekoncernen Schibsted köper 49,9 procent av aktierna i Aftonbladet medan LO behåller resterande 50,1 procent. ”Schibsted har i kraft av sitt aktieinnehav det fulla industriella och ekonomiska ägaransvaret för Aftonbladets utveckling. LO:s innehav utgörs av preferensaktier med fast avkastning. LO har vetorätt vid tillsättandet av politisk chefredaktör och dess ägande garanterar att ledarsidan förblir oberoende socialdemokratisk.”

Den svenska elmarknaden avregleras. Den norska avreglerades 1991.

Sverige har 1000 mil järnväg.

DVD-spelare introduceras i Japan. En DVD-skiva rymmer upp till 17 GB. Från början står DVD för Digital Video Disc, men det ändras snart till Digital Versatile Disc. (Versatile = mångsidig, mångkunnig, allsidig, med många användningsområden.)

Fostex lanserar en ny bärbara DAT-bandspelare med inbyggd tidkodsgenerator, modell PD-4. Den har tre mikrofoningångar och väger 3 kg. (Pris år 1995, 39.600:- exkl. moms.)

Under mottot ”Do Disc Not DAT”, börjar Zaxcom tillverka en mobil 4-kanalers, 24-bitars, digital inspelningsapparat med namnet Deva, som lagrar ljudet okomprimerat på en inbyggd hårddisk. (Ordet Deva är sanskrit och betyder lysande, himmelsk.) Du kan välja mellan att spela in på en, två eller fyra kanaler. Filformatet ut är Broadcast Wave och SoundDesigner II. Drivkällan är en NP1 NiCd ackumulator. Vikt: 2,4 kilo.

BASF Magnetics i Tyskland blir ett självständigt bolag, helägt av BASF.

Digidesign lanserar Pro Tools version 4.0.

Vid SMPTE:s tekniska konferens i Los Angeles i oktober diskuteras en ny teknik som ska göra det möjligt att slippa använda pastaframkallning av färgfilmskopiornas ljudspår. Tanken är att man genom att montera in röda lysdioder i projektorernas tontillsatser, istället för glödljus, ska kunna spela av ljudspår som inte innehåller något silver och som, istället för svart, har en blåklintsblå färg. Efter mötet börjar alla projektortillverkare att tillhandahålla ombyggnadssatser, och successivt byggs nu världens alla projektorer om för rödljus i tontillsatserna.

Det klonade fåret Dolly föds på Roslin Institute i Edinburugh, Skottland. Under 1997 sprids nyheten.

Mix AB på Slussplan

Fostex PD4

Deva


1997

Tidskriften Chaplin läggs ned.

Schibsted, Nordisk Film och Sveriges Television meddelar att man nått en principöverenskommelse om att äga filmlaboratoriet Film-Teknik gemensamt, med en tredjedel var.

Swelab, SVT:s laboratorium, slås ihop med Film-Teknik AB.

Videobranschen meddelar att den inte är beredd att delta i en förlängning av 1993 års filmavtal. Övriga parter träffar en överenskommelse om förlängning av avtalet till den 31 december 1999.

Film i Väst – ett av de första regionala filmcentra som stöds av landstingen – flyttar från Alingsås till Trollhättan, där man snabbt inreder en ateljé i ett gammalt gjuteri på Nohabområdet. (År 2004 inviger Film i Väst en ny inspelningsstudio i Trollhättan, Nordens näst största på 1100 kvm, 31 x 35 m, och med 10 m takhöjd. I anslutning till studion finns förstås produktionskontor, loger, verkstäder och förråd.)

Tryggve Svensson bygger om Europa Films stereokamera så att den även klarar filmer med DTS-ljud.

En finansiell kris (Asienkrisen) slår hårt mot flera länder i Östasien.

Intel lanserar Pentium II processorn. Den består av 7,5 miljoner transistorer.

BASF Magnetics i Tyskland byter namn till EMTEC Magnetics, efter att ha sålts till koreanska KOHAP, Ltd.

Apple Computer presenterar Mac OS 8.0.

Fairlight börjar tillverka MFX3 plus.

Apple lanserar Power Mac G3, en dator med en processor på 233-333 MHz (beroende på modell), och 32-128 MB RAM. Hårddisken är på 4 eller 9 GB.

Tomislav Uzelac vid Advanced Multimedia Products i USA, skriver mjukvaran till den första mp3-spelaren. Han kallar den AMP (Audio Mpeg Player). Arbetet med att utveckla själva ljudkomprimeringsformatet mp3 (Moving Picture Expert Group-1 Layer 3), började redan 1987 vid Fraunhofer Institut Integrierte Schaltungen i Erlangen, Tyskland. (På en vanlig cd-skiva ryms 15-20 låtar, på en cd-romskiva med mp3-filer ryms 150-200. En wav-fil på 20 KB blir 2 KB i mp3.)

Digidesign släpper Pro Tools|24, utrustat med ett 24-bitars DSP Farm-kort (Digital Signal Processing) som klarar av 32 spår (går att bygga ut till 64). Pro Tools|24 kan köras på både Mac och Windows NT.

Kameratillverkaren Hasselblads nuvarande ägare, det schweiziska finanbolaget UBS AG och det engelska riskkapitalbolag Cinven, lägger ner Hasselblads satsning på den digitalkamerateknik som företaget hade arbetat med sedan slutet av 70-talet och som var i det närmaste färdigutvecklad. Ägarna såg helt enkelt ingen framtid i det digitala, i alla fall inte med finanbolagets och riskkapitalbolagets perspektiv.

Bonniers köper in sig i TV4, och kontrollerar 40 procent av aktierna.Genomsnittligt biljettpris, 1963-1998

1998

Lars Engqvist avgår som VD för Svenska Filminstitutet. Han efterträds av vice vd:n Hans Ottosson vars stol övertas av producenten Peter Hald. Den nya ledningens förordnande sträcker sig till och med december 1999.

Filmhusateljéerna etablerar en filial i Trollhättan.

I mars flyttar Film-Teknik från sina lokaler på Näckrosvägen 36B i Solna till Swelab-huset på Tullvaktsvägen 2-8 i Frihamnen i Stockholm. Huset på Tullvaktsvägen har byggts om under 1997-98.
(2001 lämnar Hans Eric Ahrn sin mixlokal på Film-Tekniks ljudavdelning eftersom huset ska rivas. Rivningen blir dock inte av förrän 2004.)

I slutet av juni går Europa Studios i konkurs. Bolaget omorganiseras och filmljudavdelningen köps upp av Gábor Pasztor, Cinema Art och Viking Film, som tillsammans bildar Europa Post Production AB. Musikstudion säljs till Nordstudios och videoavdelningen går till Motion Media. Bosse Jonsson (Viking Film) och Christer Abrahamsen (Cinema Art) tar över Fastighetsbolaget Berglinan AB, som äger studiolokalerna.

Europa Post Production köper en ny optisk laser-tonkamera för stereo, en MWA LLK3. Tryggve Svenssons stereokonverterade gula Klangfilms-kamera pensioneras och skänks till Biografmuseet i Säter. (MWA Albrecht GmbH, som lanserade LLK-kameran 1995, bytte ägare 2002 och blev MWA Nova GmbH. EPP:s LLK3-kamera togs ur drift 2011 eftersom det då inte längre fanns något våtlabb kvar i Sverige.)

Sandrews verksamhet slås samman med Schibsteds filmverksamhet i Danmark och Norge. Sandrew Film AB upphör därmed och ersätts av Sandrew Metronome AB där Anders Sandrews Stiftelse och Schibsted äger hälften var. Det nya bolaget leds från Sverige och har verksamhet även i Danmark, Finland, Norge.

Bengt Löthner avslutar sin yrkesbana och lägger ner Tonservice Löthner & Löthner KB.

Filmhusateljéerna och produktionsbolaget FilmLance lägger ner studion på Sjöbjörnsvägen i Gröndal den 1 oktober.

I slutet av oktober meddelar SF att ateljéerna i Kungens kurva ska läggas ner men att verksamheten kommer att fortsätta fram till sommaren 1999. Nedläggningsbeslutet motiveras med att anläggningen blivit dyrare än beräknat. ”Ateljéerna skulle gå med förlust även om de användes varje dag.”

AB Svensk Filmindustri delas upp i två enheter, Svensk Filmindustri (produktion och distribution) samt SF-Bio (biografer).

Skanska köper Lundbergföretagens del i Filmstaden i Råsunda.

Sveriges Television lämnar A1 på Valhallavägen i Stockholm och flyttar sin Dramaavdelning till ett nybyggt hus på Hangövägen 18-20 i Värtahamnen. Det nya lokalerna är på 13.000 kvm och rymmer kontor, två tv-studior på 430 och 550 m², garage till SVT:s OB-bussar och en bilverkstad. (Större delen av A1 revs 2003. SVT lämnade sina lokaler på Hagnövägen, som då kallades Fiktionshuset, och flyttade personal och utrustning till TV-huset på Oxenstiernsgatan år 2011.)

Thomas Vinterbergs film Festen har fotograferats av Anthony Dod Mantle med en Sony DCR-PC7E Handycam.

Microsoft släpper operativsystemet Windows 98.

Apple lanserar iMac, en dator utrustad med en 233 MHz PowerPC G3 processor, 32 MB RAM, 4 GB hårddisk, 24X cd-rom och en inbyggd 15-tums monitor. Apple introducerar också Mac OS 8.1, med det nya filsystemet HFS+ (Mac OS Extended, Hierarchical File System Plus).

Sonosax presenterar Stelladat II, en 2 och 4 spårs DAT med tidkod. (Sonosax tog över Stelladat-projektet 1993.)
Klicka här om Du vill ladda hem en Stelladat II-manual.

Digidesign släpper Pro Tools|24 MIX, med ett nytt DSP Farm-kort som är tre gånger så kraftfull som föregångaren och som klarar av att hantera 64 spår. (MIX- och MIXFarm-korten har vardera 6 st Motorola 56301 DSP chip.) Pro Tools|24 MIX kan köras på både Mac och Windows NT.

Två doktorander vid Stanford University I Kalifornien grundar Google Inc. Adressen www.google.com registreras den 15 september 1997.

Den norska mediekoncernen Schibsted förvärvar aktiemajoriteten i Svenska Dagbladet.

Diskoteksbranden i Göteborg inträffar natten till den 30 oktober.

En så kallas snökanon ger 1,4 meter snö i Gävle den 4-6 december.

Tidskriften Elektronikvärlden byter namn till Ljud & Bild.

Filmljudtekniker i stockholmstrakten vill på nytt organisera sig och bildar Föreningen Svenskt Filmljud (FSFL). Det tidigare försöket, Föreningen Sveriges Filmljudtekniker (FSFT), som bildades 1970, tynade bort efter några år. (FSFL byter namn till Film Sound Sweden år 2008.)Stelladat II

1999

2000-års filmavtal sluts mellan staten, filmbranschen, Sveriges Television och TV4. Det nuvarande efterhandsstödet slopas helt och istället inrättas ett upphovsmannastöd som ger 10 kronor per försåld biljett upp till 100.000 besökare. Dessa pengar delas mellan producent, regissör och manusförfattare så att de ska kunna arbeta för att filmen når sin publik. Två fonder för förhandsstöd skapas. Dessa fonder disponerar 55 miljoner kronor vardera. Den ena fonden leds av en konsulent, den andra av en nämnd som består av en konsulent och ytterligare fyra personer: två utses av Teaterförbundet, och två av branschen.

Under våren inviger Independent Studios två inspelningsateljéer, 335 kvm och 552 kvm, i Orminge utanför Stockholm.

Schibsted och Sveriges Television säljer sina ägarandelar i filmlaboratoriet Film-Teknik till Nordisk Film & TV. (Film-Teknik och Frithiof Film to Video slås samman den 1/9 2005 och blir Nordisk Film Post Production Stockholm.)

Svensk Filmindustri fyller 80 år och har beslutat flytta sitt huvudkontor till Filmstaden i Råsunda. (SF:s nya kontorshus i Filmstaden stod klart 2001. Bygget av bostäder på området inleds 2002.)

Under namnet SF Film & Video A/S startar Svensk Filmindustri videodistribution i Danmark.

Filmhusateljéernas ljudefterarbetsavdelning i Stockholm läggs ned. Utrustningen flyttas till Trollhättan.

Film i Väst blir ett aktiebolag.

Under 90-talet steg produktionskostnaderna för amerikansk film från 26 till 52 miljoner dollar. 1981 kostade en amerikansk film i genomsnitt 10 miljoner dollar, 1972 var kostnaden 1,89 miljoner dollar.

Ett företag som heter Virtual Celebrity Productions i Los Angeles har köpt upp rätten att göra digitaliserade kloner av döda skådespelare. Det gäller bland andra Marlene Dietrich, Groucho Marx, Clark Gable, James Cagney och Bob Hope. Alla filmer som skådespelarna medverkat i digitaliseras, och syftet är att ”återanvända” celebriteterna i framtida reklam- och långfilmer.

The Museum of the Moving Image i London stängs.

Intels Pentium III Processor börjar säljas. Den innehåller 9,5 miljoner transistorer.

IBM lanserar Microdrive, världens minsta hårddisk. Den har måtten 42,8 x 36,4 x 5 mm, väger 16 gram och rymmer 170MB, alt. 340MB.

Napster lanserar ett litet program som ansluter din dator till en server, en så kallad ”file sharing community”, där andra Napsteranvändare finns uppkopplade. På servern kan du söka efter musik (mp3-filer) och ladda ner det du vill ha i din egen dator.

Avid Technology, Inc. får en Oscar för sin ickelinjära digitala klipputrustning, avsedd för film inspelad med 24 b/sek - Avid Film Composer.

24p lanseras, ett videoformat med en upplösning på 1920 horisontella linjer. Bildkvalitén är jämförbar med Super-16.

Apple släpper Power Mac G4, en dator med en 350, 400, 450, eller 500 MHz MHz PowerPC G4 processor, 64-256 MB RAM (går att bygga ut till 1.5 GB), och en hårddisk på 10-108 GB.

Digidesign lanserar Pro Tools Version 5.0, med DirectConnect TDM plug-ins (Time Division Multiplexing) och AVOption (AudioVision). PT-5 kan köras på både Mac och Windows NT.

Zaxcom Deva II presenteras vid årets NAB-utställning i Las Vegas.

Den 31 december finns 3.889.902 personbilar och 354.256 lastbilar i trafik i Sverige.

Ford köper upp Volvo.

Det finns ca 6 miljoner fasta telefonabonnemang och drygt 5,1 miljoner mobiltelefonabonnemang i landet. Två av tre svenskar (63 procent) har mobiltelefon. Det är vanligare bland män (75 procent) än bland kvinnor (51 procent) att ha mobiltelefon. Värdet av mobiltelemarknaden uppgår till cirka 12,7 mdkr. (1994 var värdet cirka 4 mdkr.) Värdet på marknaden för fasta telefonitjänster uppgår till cirka 26 mdkr.

Under de senaste 12 månaderna har 3,6 miljoner svenskar surfat på webben. Cirka 45 procent av de svenska hushållen har tillgång till Internet från hemmen. Marknaden som tillhandahåller nätkapacitet omsätter cirka 2,7 mdkr.

63 procent av svenskarna sparar i aktier. 1984 aktiesparade knappt 30 procent.
Mellan 1950 och 1980 steg Stockholmsbörsen med 1,1 procent årligen.
Under 1980 och 1990 steg den med 18,9 procent årligen.

Den rikaste femtedelen av världens befolkning äger 87 procent av världens bilar, medan den fattigaste femtedelen äger mindre än 1 procent. Den rikaste femtedelen har 74 procent av alla telefonlinjer, den fattigaste 1,5 procent. Den rikaste femtedelen förbrukar 58 procent av all energi, den fattigaste mindre än 4 procent. Den rikaste femtedelen har 93 procent av världens internet-användare, den fattigaste har 0,2 procent.Deva II


Filmhistoriska källor (i huvudsak):
Filmens historia av Rune Waldekranz
Filmen i Sverige av Leif Furhammar
Filmen i Danmark av Niels Jørgen Dinnesen och Edvin Kau
Äventyr i filmbranschen av Mikael Nordström och Lars Östvall
Svenska biografer av Kjell Furberg
När filmen kom till Sverige av Bengt Idestam-Almquist
Svensk film före Gösta Berling av Bengt Idestam-Almquist
Vid den svenska filmens vagga av Bengt Idestam-Almquist och Ragnar Allberg
Det pensionerade paradiset av Jurgen Schildt
Folkhemmets bilder av Per Olov Qvist
Filmens företag av Dag Björkegren
Kampen om filmen, en studie i filmens sociologi av C. J. Björkman
Svensk filmografi
Långfilm i Sverige
Tidskrifterna TM, Biografägaren, American Cinematographer,
Kino-Technik, SMPTE-Journal, Populär radio, etc, etc.
En afton på Röda Kvarn
av Ann-Kristin Wallengren
Från filmljud till ljudfilm av Jan Olsson
Den omärkliga tekniken av Carin Åberg
Kinoteknik av M. Scharnberg
Die Erfindung Des Tonfilms av Hans Vogt
Der tönende Film
av Jo Engl
Der sprechende Film
av Dénes von Mihály
Physik und Technik des Tonfilms
av Hugo Lichte
Die Rundfunk und Tonfilmtechnik av W. Lehmann
Tonfilm Aufnahme unde Wiedergabe nach dem Klangfilm-Verfahren
av F. Fischer och H. Lichte
Die Entstehung des Tonfilm
av Harald Jossé
Federwerk-Tonbandgeräte
av Roland Schellin
Film Style and Technology: History and Analysis
av Barry Salt
A Technological History of Motion Picture and Television, an anthology from the pages of the Journal of SMPTE
Kurvor och diagram om film bygger i huvudsak på uppgifter ur Filmårsboken -97, Svensk filmografi och 50 aar i dansk film.

Backspegelsidorna är senast uppdaterade den 19 februari 2018.Början

1910-talet

1920-talet

1930-talet

1940-talet

1950-talet

1960-talet

1970-talet

1980-talet

1990-talet


Till startsidan