Ambumsgården

Previous Home Next


Foto: Roland Sterner
År 1973 köpte AB Svenska Ord (Hans Alfredson och Tage Danielsson) den 140 år gamla Ambumsgården i Sälshög några kilometer nordost om Tomelilla. Gården bestod av tre korsvirkeslängor, ett bostadshus (bild ovan) och två stallängor. En av stallängorna byggdes om till en filmateljé på 200 kvm, 8 x 25 meter. Takhöjden där var 4,8 meter. I övriga hus fanns kontor, verkstäder, förråd, loger, smink, kök samt inkvarteringsmöjligheter för 9-14 personer. På området fanns även en pool på 4 x 6 meter med fönster så att man lätt kunde filma under vattnet och slapp att montera kameran i undervattenshus.

Här några långfilmer som spelats in med Ambumsgården som bas:
Gangsterfilmen (1974), Ägget är löst! (1975), Bröderna Lejonhjärta (1977), Picassos äventyr (1978), Kejsaren (1979), Prins Hatt under jorden (1980), Den enfaldige mördaren (1982), P & B (1983), Falsk som vatten (1985), Älska mej (1986), Jim och piraterna Blom (1987) och Vargens tid (1988).


Hasse Alfredsson sålde Ambumsgården år 1990 till Stefan Hencz från Filmfotograferna AB och produktionsledaren Staffan Hedqvist. Ett par år senare sålde Staffan sin del av gården till Stefan som likviderade sitt Filmfotograferna AB och bildade Filmgården HB.A: Kök, matsal och sällskapsrum på nedre botten. Rum för övernattning en trappa upp. Rummen däruppe hade namn, exempelvis flickrummet, spökrummet, Drottningholmsrummet och Rembrandtsrummet.
B: Sminkloge och klädförråd.
C Studio, samt ett litet kontor i delen närmast vägen. Dessutom rekvisitaförråd på övre planet, ovanför kontoret.
D: Förråd och verkstad samt några övernattningsrum på övre planet.
De tre korsvirkeslängornas rum på bottenvåningen.Foto: Roland Sterner
Från inspelningen av Ägget är löst.
Filmobilen
till vänster.


Kommentar från Roland Sterner, FSF:
Studions vänstra kortsida hade stora dörrar, och genom dem kunde man bygga fönster och dörrar ut mot verkligheten. Det gjordes både i Ägget är löst (faderns kontor), Picassos äventyr (hans franska studio) och inte minst P & B, där det byggdes en utgång från restaurant-bygget som vette mot en gränd och en fasad kopierad från Gamla Stan! Jag vet inte om någon annan studio som haft denna facilitet. Europa Films A-hall hade stora lastportar ut mot gården, men de användes aldrig för att bygga scenografi med fönster eller dörrar. Med öppna studiodörrar skulle säkert omgivningens ljud störa pågående ljudinspelningar, något som aldrig var ett problem på Ambumsgården som ligger mitt ute på landsbygden.


Foto: Roland Sterner
Poolen med undervattensfönster låg till vänster om förrådshuset D.
Från början var den en gödselstad med tre väggar, men en fjärde vägg hade murats upp och försetts med fönster. Det installerades även ett reningsverk för vattnet, som efterhand blev grumligt eftersom det innehöll en del vattenväxter, även om de flesta var konstgjorda.Kommentar från Tove Hellbom:
Inspelningen av Bröderna Lejonhjärta pågick mellan maj och augusti 1976. Vi filmade bland annat i Den gamle by i Århus i Danmark, på Island och i trakterna av Österlen. När vi arbetade i Skåne var vi stationerade på Ambumsgården och scenerna interiört pojkarnas hem i Nangijala filmades i gårdens studio. Interiört och exteriört till hemmet i filmens början, samt interiört Mattisgården, filmades i Spinnhuset på Långholmen i Stockholm. Inspelningen av filmens trickscener gjordes av och till fram till januari 1977.

Till startsidan