Fairlight MFX3 och MFX3 Plus
av Lasse Lundberg

Filmmixarna var smärtsamt tidigt ute med att gå från analog ljudläggning i klippbord till den helt nya digitala världen av ljudredigering. Det första systemen som användes under några år var Dyaxis. Det var ju fantastiskt till en början, men blev helt hopplöst efter en tid. Det var oerhört instabilt och nervpåfrestande långsamt. Varje fade var man tvungen att rendera för att kunna höra, och det gick inte ens i realtid.


Dyaxis

Efter några år påbörjades en stor utvärdering av alla digitala system som fanns på marknaden. Vi provade naturligtvis Protools med men det var långt ifrån färdigt vid den tiden, tyckte vi. Ett tag var vi inne på att köpa en Synclavier eftersom Benny Andersson pratade så gott om den. Ralph Lundsten hade också en sån och vi bjöds hem till honom där vi bjöds på te, rökelse och psykedeliskt blinkande lampor. Han var också såld på sin Synclavier. Systemet kändes mest gjort för musikbruk, vilket det naturligtvis också var även om folk runt i världen och senare också i Sverige använde det för filmljudläggning.

Alla tillverkare bjöds in till Filmmixarna för att visa upp sina system, och dom kom resande från jordens alla hörn! Märkligt. Dit kom SSL och Neve och alla möjliga representanter för både kända och mer obskyra tillverkare. Jag blev sittande och försökte förstå mig på hur alla dom här redigeringarna funkade. Men inget föll mig riktigt i smaken. Gammal klippbordsarbetare som jag var, ville jag ha ett system som hade ett intuitivt gränssnitt som var snabbt och utan för mycket menyhantering. Inget funkade som jag tänkt mig så alla försäljarna fick packa ihop sina burkar och åka hem.

Jag tog ett flyg till IBC i Amsterdam och
där på mässan fanns ett australiensiskt system som hette Fairlight ... jag blev sittande i deras monter i timmar.

Fairlight var tillverkare av en ikonisk synthesizer som kostade hur mycket pengar som helst. Den hette Fairlight CMI och användes av några få musiker som hade råd. Jean-Michel Jarr och Stevie Wonder var ett par av dom.

Fairlight hade just utvecklat ett nytt system för filmljudläggning
som Todd-AO hade satsat på och var nöjda med. Systemet hette MFX3 och bestod av en dedikerad dator och ett kontrollbord. Ljudet lagrades på löstagbara MO-diskar så det gick snabbt att byta mellan olika projekt. På skärmen fanns en (!) sida som täckte allt. Kontrollbordet bestod av ett rätt stort antal knappar med dedikerade funktioner och på en liten display fanns några få menyval som mest var till för grundinställningar, backup och liknande.


Fairlight MFX3

Så beslut togs och ett system köptes in och levererades alldeles innan Filmmixarna flyttade och förvandlades till CinePost Studios på Söder Mälarstrand. Som jag minns det kostade grejerna runt sjuhundratusen, och då var året 1995 ...

I början slavade vi systemet till en Beta SP-maskin, för att få bild, men det blev långsamt och saggigt så vi inhandlade en bildspelarburk med det prosaiska namnet F.E.D. V-Mod 100, som lagrade bilden på MO-diskar. Nu kunde vi plötsligt jogga långsamt med ljud och ända ner till stopp utan problem. Det tog många, många år innan Pro Tools och andra klarade det.

Allt det här blev till ett oerhört snabbarbetat system, svårslaget på den punkten även idag. Äntligen hade jag hittat ett system som var lika intuitivt som ett klippbord men med alla fördelar som ett digitalt system har.


Fairlight MFX3 Plus

Det tog inte lång tid innan vi köpte ytterligare ett komplett system och sen uppgraderade till det nya MFX3 Plus som hade en nyutvecklad och bättre kontrollpanel. Under ett antal år var vi nöjda och glada över våra Fairlights. Dom kraschade aldrig, och då menar jag aldrig någonsin, inte en enda gång. Underligt.

När vi hade ljudlagt
med våra Fairlights och sedan skulle mixa, flyttade vi bara in en av panelerna i mixen och eftersom ljudet låg i en patch i maskinrummet var det bara att routa in i mixstudion. Mycket elegant på den tiden och dessutom med möjlighet att editera i ljudläggningen samtidigt som man mixade.

Nå, med tiden kom ju Pro Tools ifatt och blev allenarådande i Sverige. Våra Fairlights blev isolerade öar i ljudvärlden. Snart uppfanns massor av fina plugins till Pro Tools som gjorde livet enklare för alla ljudtekniker, och Fairlight kunde inte hantera pluggar överhuvudtaget.

Ett annat aber var Avids filöverföringsprotokoll OMF, som de vägrade släppa till Fairlight. Det blev lite av spiken i kistan för våra kära MFX:er, så vi fick pensionera våra system och snällt följa med in i Pro Tools-världen. Trots detta var det inte ovanligt att vi klippte dialogljudet i Fairlight för att sen analogt spela över det till Pro Tools. Det gick helt enkelt så oerhört mycket fortare.

Till startsidan