Harry Martinson

I en understreckare i SvD den 28/4 1941 skriver Harry Martinson: ”Bion är de livsfegas käraste kapell. Där dyrkas den stora och generösa avgud som heter riskfri spänning.” Han skriver även att ”Filmen är tillräckligt suggestiv för att dra en hinna över det normalt kritiska ögat, och detta är en av dess största faror.”

I boken Den förlorade jaguaren, från samma år, skriver Martinson: ”Vi har nästan alla accepterat det artificiellt fulländade och flotta, det som är fiende till den spörjande ursprungligheten, den som aldrig blir färdig. […] Vi sitter redan nu inne i biografen Cyklorama, där begreppen mystik, romantik och poesi har stulits in, förvanskats och fått sina bestämda puerila betydelser i det blå emaljfängelset. […] Och kom inte och säg att vi inte trivs här under det blåemaljerade kupoltaket, ty vi trivs härligt. Vi står ju i fulländning upp till halsen. Vår ångest är ingen ångest, den är turkosblå. Vår tomhet är ingen tomhet, ty i den badar månen tillsammans med ljuvheten och spänningen. Vi är saliga! Vi är saliga! Vi är saliga!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: