Kan själv!? 

Ibland vill jag kunna spela in bra ljud utan att behöva släpa hela arsenalen från jobbet. Men när ekonomin inte är den bästa vad gör man då?

Jo, man gör själv!

20120130-084145.jpg

Sagt och gjort, jag beställde ett antal Primo EM172 omni electretkapslar, lågt brus och förvånansvärt välljudande för 10$ styck.

Första försöket:
Monterade dem på ett par hörlurar för en form av ”quasi binaural”.
Jag ville inte ha dem fysiskt i öronen av två skäl, jag vill kunna lyssna på inspelningen och sen märkliga frekvensgången som skapas av örats form ger visserligen ökad känsla av var ljudet kommer ifrån men bara med hörlurslyssning.
Det har fungerat ganska bra, baffeln som huvudet utgör ger en hygglig stereoseparation, om än inte perfekt.

Men, hörlursmontaget är ingen bra lösning för att göra längre atmosfär eller effektinspelningar.

Internet är fantastiskt! 🙂
Här kan man hitta det mesta. Just nu håller jag på att experimentera med olika former av baffel lösningar.
En klassisk sådan är en Jecklin disk. Det tyckte jag inte gav tillräcklig bredd.

Nuvarande prototyp bygger på dubbla bafflar. Låter riktigt bra men har nackdelen gemensamt med en Jecklin disk att den inte ger så mycket riktning i fram/bak position. Det här påverkas förstås av valet av omni kapslar. Med riktade mikrofoner blir det förstås annorlunda, men riktade mikrofoner har sällan lika lågt brus som omni och har inte alls samma raka frekvensgång naturligt.

Så nästa projekt blir två olika lösningar, SASS montage som bygger på en lösning som Crown utvecklade för länge sedan. Den andra är en enkel form av solid dubbel baffel med ökad riktning(Olson wing) SASS är betydligt komplexare att bygga än den solida dubbelbaffeln. Tanken ör att hitta det jag rycker känns bäst och göra två för 4-kanals inspelning.

Blir du sugen på att läsa mer och se bilder? Läs mer här:
http://diystereoboundarymics.blogspot.com
http://www.trackseventeen.com/mic_rigs.html

%d bloggare gillar detta: