Gör du det?
Hör du allt omkring dig? Lyssnar du? Eller väljer du att plugga in hörlurarna och blockera bort allt ”oljud”?
Själv är jag periodare.
Hörlurar och favoritmusik på! Eller som just nu, precis tvärt om.
Jag lyssnar efter allt, upptäcker små märkliga ljudkällor både i mitt hem, på jobbet och under resan dit. Registrerar märkliga ljud under snurrskivan på ledbussen. Skillnaderna i ljudisolering i bussen beroende på var man sitter. Hur ljuden uppfattas i ”stereobilden”.
Hur enormt många ”lager” av ljud verkligheten består av och vilka jag kan precisera.

Som på bussen just nu. Motor förstås, men mer transmission, vind och vägljud. Trots oväsendet kan jag ändå oftast urskilja de olika passeringarna utanför. Den tydliga skillnaden på den som svischar förbi på motsatt körbana och den som segar sig förbi bussen, eller stresspellen som kör om i hög hastighet. Dessutom gnisslet i gummidamasken, skrammlande lösa delar, bläddrande i papper och förstås någon hostning och lite sömnigt mobilprat. Och att man så tydligt hör skillnaden både i placering avstånd och material mellan de olika ljuden av bläddrande i närheten. Och för en gångs skull är jag förskonad. Jag slipper lyssna på någon annans musik från deras hörlurar…

%d bloggare gillar detta: