Sixten Lingheim i Nordisk Tonefilms ljudateljé

Previous

Home

Next

ton03_55

Ulf Park berättar: ”Sixten Lingheim var en av grundarna till SELA, men också chef för Nordisk Tonefilms ljudateljé. Mixbordet på bilden ovan är av KLANGFILMS tillverkning, och var egentligen gjort för att användas vid synkinspelning. Det hade bara fyra ingångar, så man köpte också ett tvåreglarsbord som kopplades ihop med fyrareglarsbordet, och man fick på det viset 6 ingångar.

Eftersom det var inspelningsmixrar så var alla ingångar avsedda för mikrofonnivå, varför Lennart 'Snöret' Gustafsson fick bygga dämpsatser på alla avspelningsmaskiner. Knappast bra ur störningssynpunkt, men det fungerade otroligt bra i alla fall.

Bordet från Klangfilm var med några år men såldes sedan för att ge plats åt ett Lyrec-bord modell MP3 som hade börjat tillverkas 1961. Det såg ut som på bilden nedan, men jag vill minnas att Tonefilms Lyrec-bord hade 12 ingångar och var förberett för stereo.

(Lennart ”Snöret” Gustafsson började arbeta som servicetekniker för Nordisk Tonefilm 1952. Innan dess hade han ägnat några år åt SELA i Gubbängen och när Film-Teknik i Solna skulle bygga en ljudavdelning tog ”Snöret” sig an deras serviceavdelning.)


Till startsidan