Svenska Filminstitutets Filmskola i Europa Films lokaler

Previous Home NextDe här bilderna är från en playbackövning vi hade på Filmskolan.
Huset i bakgrunden är Europa Films kontorsbyggnad.
Övningen genomfördes 1968.

Foto & bildtext: Håkan Lindberg
Hasse Dahlberg, som gick produktionsledarlinjen,
fick rycka in som skådespelare under playbackövningen.
Vad jag minns var det en Frank Sinatra-låt ...

Foto & bildtext: Håkan Lindberg


Skissen ovan visar hur Håkan Lindberg och Owe Svensson minns Filmskolans lokaler.
Owe gick på där 1967-69, Håkan 1968-70.
Under Håkans tid på skolan flyttade Lasse Svanberg
till Svenska Filminstitutet lokaler på Kungsgatan 48.
Lasses
rum kom därefter att användas av gästlärare.

Kommentar från Roland Sterner, FSF:
TM:s första nummer utkom i mars 1968. Jag minns att Jan ”Limpan” Lindeström berättade hur han och Lasse stod och häftade in Techniscope-remsor i det numret. Arbetet måste ha utförts på Europa Film, eftersom ”Limpan” jobbade där då. Ett cirkulärbrev från Lasse september 1968, samt TM nr 3 (december 1968) är underskrivna med angivande av orten Sundbyberg. Däremot är brevpapperet Svenska Filminstitutets, med adress Kungsgatan 48. Till och med TM nummer 5 (mars 1969) anges tidskriftens adress som Filmskolan, Fack, 172 20 Sundbyberg 1, men från nr 6 (september 1969) är adressen Box 1327, 111 83 Stockholm. Det tyder på att Lasse flyttade in till Kungsgatan under sommaren 1969.Kommentar från Håkan Lindberg:
Det positiva med Filmskolan på Europa Film var miljön, fylld av film- och musikproduktioner. Man kunde alltid slinka in och kolla vad yrkesfolket höll på med. Alla från Olle Swembel i musikstudion till svaravaren i mekaniska verkstaden höll sina dörrar öppna, och jag minns att jag pratade mycket med Sven Elmén som var
Europa Films servicechef.

Europa Film hade stora resurser för elektronik och
finmekanik och kunde bygga allt från stora mixbord till utrustning för framställning av matriser som användes för att pressa grammofonskivor. Det fanns ett imponerande kunnande vid Bällstaåns strand.

Miljön där ute var sliten men hade en fin atmosfär. Filmhuset var tjusigt på sitt sätt men sterilt och helt skilt från filmbranschen.

Råkade en gång fika med en ung brittisk skådis i den lite sunkiga kantinen på Europa Film och vi hade en trevlig pratstund i den för övrigt tomma lokalen mitt på förmiddagen. Hon i morgonrock och med papiljotter i håret, jag mosig efter en natt i klipprummet. När vi skildes frågade jag vad hon hette. Hon svarade: ”Vanessa, see you again!”. Förstod sen att det var Redgrave. Filmen hon arbetade med var Måsen, i regi av Sidney Lumet, som spelades in i Europa Films ateljéer.

När jag ibland somnade under klippbordet efter nattens slit, hände det att jag väcktes med en kopp kaffe av städerskan Greta, som var snäll och omtänksam.Svenska Filminstitutet startade sin Filmskola 1964 och lät inkvartera den i Europa Films lokaler i Mariehäll.

Skolan låg två trappor upp i en lång korridor och man kom dit via en plåtdörr mellan B- och C-hallarna i ateljégången.

På vänster sida i Filmskolans korridor fanns ett överspelningsrum, som också fungerade som förråd för skolans ljudutrustning. På den sidan fanns också Lars Werners rum och längre bort ett antal klipprum. Till höger i korridoren låg fler lärarrum samt rum för administrationen.

Längst bort i korridoren låg två större klassrum/sammanträdesrum med fönster ut mot Bällstaån och Maraboufabriken.

Fotoavdelningen hade sitt förråd under trappan med ingång från ateljégången. En trappa upp i trapphuset låg ett mörkrum där fotoeleverna laddade sina kassetter. C-hallen var skolans inspelningsstudio.

När SFI:s filmskoleverksamhet flyttade till Filmhuset på Gärdet 1970 bytte den namn och blev Dramatiska Institutet.


Till startsidan