Stål bygger stad – Fagersta (1943-1944)

Previous

Home

Next
Beställningsfilm inspelad 1943 med anledning av att Fagersta blev stad den 1 januari 1944.
Arne Lagercrantz och regissör Rune Lindström tar igen sig efter att ha filmat i Rudgruvan.
”Baskis” Svensson vevar kameran, en Bell & Howell 2709.
Arne Lagercrantz tittar i sökaren.Inför Fagerstafilmens premiär
En intervju om inspelningsarbetets glädje och vedermödor
Fagersta-Posten, torsdagen den 23 december 1943.

Den stora Fagersta-filmen får sin premiär på nyårsaftonen och intresset för filmen är som bekant enormt i hela Västanfors-Fagersta-bygden. Det är mycket stort även utanför den blivande stadens hank och stör, det vågar man lugnt påstå. Fagersta är ju inte vilken nybliven stad som helst, den har stolta bergslagsanor och dess namn är ett världsnamn.

Alltnog filmen håller på att få sin slutgiltiga avputsning ute i SF:s ateljéer vid Råsunda. Klipparens sax härjar som bäst bland rullarna, nej, för all del, inte filmcensurens utan fil. mag. Oscar Rosanders estetiska dito. Man ”lägger på talet”, som det så förtjusande heter, och rösten är inte hr Skoglunds fanfariska reportagestämma utan filmförfattarens och regissören Rune Lindströms mörka och lätt bergslagssjungande. Nu kan det med andra ord vara på tiden att lätta på de dimridåer som inhöljt höstens inspelning.

–Dimridå. säg snarare molnridå! Det är Fagersta bruks reklamchef hr Eric Edmark som har ordet vid en liten intervju för vår tidning. Molnen vållade oss mycken förtret, annars var hela inspelningen en rasande rolig om än ansträngande historia. Ivan Hedqvist lär visst en gång ha sagt att film det är ett utländskt ord som betyder väntan, och det fick vi besannat.


Till startsidan