Schoeps M221A & B (1955)

Text och foto: Håkan Lindberg

Schoeps M221A var en av de första riktigt små mikrofonerna på marknaden. Mikrofonkroppen hade blygsamma 20 mm diameter. Elektronröret var ett Telefunken AC701k (k = klingarm = låg mikrofoni). Membranet var tillverkat av nickel.

Mikrofonens kapsel var utbytbar. Det fanns sju olika att välja mellan.

M221A tillverkades bara i en liten serie under några få månader. Sedan kom efterföljaren, M221B. En av skillnaderna mellan A- och B-modellerna var gängan mellan kapsel och förstärkare. 221A har invändig gänga på kroppen. På 221B är gängan utvändigt. Dessutom var kretslösningen annorlunda på B-modellen. Transformatorn och kopplingskondensatorn var kopplade på annat sätt. På B-modellen hade man dessutom trätt två små ferritpärlor på AC701k:s galleranslutningstråd för att göra mikrofonen mer immun mot HF-störningar, d.v.s. radiosändare.


Varför Schoeps M221A & B låter bra? Flera faktorer. Kapselstorleken är en bra kompromiss mellan stor och liten. Liten kapsel ger jämn fin frekvensgång, men mer brus. M221A & B har dessutom nickelmembran, som är tunnare än plast. Och så har mikrofonerna elektronrör som impedansomvandlare, det är inte så dumt om det är brusfria och icke-mikrofoniska exemplar.


Schoeps tillverkade M221 också för Telefunken och Siemens.

En mikrofon av den här typen användes under inspelningen av interiörerna till Ingmar Bergmans film ”Nattvardsgästerna” som spelades in 1961-62 och fick premiär 1963.Schoeps M221A
Schoeps M221A i Telefunkens skepnad.
På kapseln finns en omkopplare, kula/kardioid.
Förändringen sker akustiskt.
Plastringen ger en höjning i övre mellanregistret.
Den kan vara bra att använda när det är långt till ljudkällan.
Schoeps M221A
Schoeps M221B med Telefunken-logga


Telefunken AC701k
PDF-fil med manual till NTM 221, nätaggregat till Schoeps 221B.Till startsidan