Lahyn Filmi, Åbo


Home Next

01-lahyn


Lahyn-Filmi bildades 1923 i Åbo av bröderna Lennart & Alvar Hamberg, och Yrjö Nyberg. (Yrjö bytte omsider efternamn till Norta. Han döptes till Georg Nyberg.)

I oktober 1929 lanserade Lahyn-Filmi ett skivbord för ljudfilm (sound-on-disc). Skivbordet kallades Synchrophon och gick både 33 1/3 och 78 varv per minut.

Under 1929 spelar Yrjö Nyberg (Norta) in några korta filmer med playback-teknik och ljud från 78-varvs grammofonskiva.

Den 2 februari 1931 hade den första finska långfilmen med optiskt ljud premiär i Helsingfors, Aatamin puvussa ja vähän Eevankin (I Adams kläder och lite i Evas).
Lahyn-Filmi svarade för ljudet. Filmen var ursprungligen stum med mellantexter, men fick i sista stund optiskt ljud med musik och ett par ljudeffekter. Inget tal.

Den 30 mars 1931 hade den första finska långfilmen med optiskt ljud och tal premiär, Sano se suomeksi (Säg det på finska). Filmen var producerad av Lahyn-Filmi och regisserad av Yrjö Nyberg (Norta).

Yrjö Nyberg (Norta) och hans assistent Aaro Helmisalo får uppdraget att vara ljudtekniker på Europa Films första film, skärgårdslustspelet Kärlek och landstorm, 1931.

Den tonkamera de använde kom från USA och var tillverkad av Fearless Camera Company. Mixern var gjord av Samson Electric Co. och kondensatormikrofonen kom från Jenkins & Adair. Bildkameran var en Ernemann modell E.Yrjö kallade sin första utrustning för Filmophon. Efterföljaren, Filmophon II, blev klar i maj 1931 och var i flitigt bruk i Sverige fram till 1933, då den pensionerades.

Bolaget Lahyn-Filmi upphörde år 1933.


Fotografierna på de följande sidorna kommer från Aaro Helmisalo, vars material finns samlat i Svenska Filminstitutets bildarkiv. Aaro Helmisalo (Helenius) föddes i Åbo den 6 juli 1911, och kom till Sverige 1931 som ljudassistent åt Yrjö Nyberg (Norta) under inspelningen av Europa Films förstlingsverk Kärlek och landsstorm.


Stort tack till Jukka Lankinen som berättat för oss om Lahyn-Filmis ljudteknik samt rett ut en del frågetecken kring vad som är vad på Aaros bilder!Annonstexten lyder:

Den första inhemska ljudfilmen

LAHYN SYNCROPHON FILMI

RAF. RAMSTEDT

framträder och sjunger sina populära finska och svenska sånger

i Lahyn-Filmis ljudfilm.

Rent och klart ljud i fullständig synkronitet med bilden.
En tvåveckorssuccé på Åbos största biograf Casino.
Ljudfilmen hyrs ut med fullständig apparatur,
som kan kopplas till en vanlig filmprojektor.

Ljudfilmsapparatur levereras

LAHYN FILMI
Kauppiaskatu 3, Åbo
Telefon: 28 29Till startsidan