Överspelningsrummet på SFI omkring 1990

Så här såg överspelningsrummet på Svenska Filminstitutet ut omkring 1990. På den tiden, och under i stort sett hela 80-talet, låg rummet i den så kallade producentkorridoren på receptionsplanet.

Den stora perfomaskinen var tillverkad av Keller Elektro Mechanik (K.E.M.)
. Samma modell fanns också hos Filmmakarna i Sundbyberg. Maskinen var byggd som ett klippbord, med liggande tallrikar.

Mixbordet var tillverkat av Tore Seem i Oslo och förmodligen av modell Seeport.
Nagra T-Audio kom ut på marknaden 1981.
Sondor Libra MO3 var en 16 mm-maskin och tillverkades mellan 1974-89.
CD-spelaren var en Technics SL-P1200, lanserad 1986. Vikt 14,5 kilo.
E-mu Emulator III, släpptes 1987.
Perfomaskinen från AGA var av den här modellen.

En bit in på 90-talet flyttade man upp
ljudefterarbetsavdelning en trappa till konsulenternas våningsplan. Där byggdes en liten inspelningsstudio med kontrollrum och ett kombinerat mix- och läggningsrum. Rummen var ritade av Ingemar Ohlsson och uppbyggda kring två Akai DR-system. (AKAI DR4 kom 1993, DR8 1994 och DR16 1995.)

Nils Skeppstedt var
vid den här tiden chef för ljudavdelningen på SFI och duktig på att fixa pengar till ny utrustning. Där fanns alltid det senaste.

Leif Westerlund, anställd ljudtekniker på SFI, jobbade
1983 med Christer Dahls film ”Äntligen!”. Inspelningsmaskinen han då använde var en Sony PCM-F1, 14 bitar, med en Betamax SL F1E-bandare. Mixern var en SELA 2880-ENG, mikrofoner huvudsakligen Sennheiser MKH 416.

För säkerhets skull hade Leif också med sig en Nagra-bandspelare eftersom ingen riktigt litade på den unga digitaltekniken. Och där fanns förstås barnsjukdomar. Synken klarade sig exempelvis bara upp till 8 minuter. Ett annat problem var att Betamax-bandspelaren förde oväsen och därför måste bilmpas, samt att räkneverket nollställde sig när bandaren stängdes av. Men på det stora hela taget fungerade den nya tekniken alldeles förträffligt.

SFI:s ljudefterarbetsavdelning i Stockholm las ned
1999 och utrustningen flyttades till Trollhättan. Därefter arbetade Leif Westerlund fram till sin pension som ljudsättare och mixare hos Cinepost på Söder Mälarstrand i Stockholm.

Stort tack till Lasse Lundberg och Leif Westerlund som hjälpt till att minnas!

Till startsidan