Film Sound Sweden

Föreningen för yrkesverksamma inom ljud för film, television och spel

Film Sound Sweden - Föreningen för yrkesverksamma inom ljud för film, television och spel

I ett försök att tillfredsställa oss ljudnördar´s ständiga strävan efter mer kunskap ställde FSS 5 frågor till Dino Jonsäter - filmklippare med bla "Låt den rätte komma in", "Tinker Taylor Soldier Spy" och nu senast "Love & Mercy" på sitt cv.

Vad är bra filmljud för dig?

En hög känsla av närvaro

Som klippare jobbar du ju ofta innan ljudet i processen. Är detta optimalt tycker du eller skulle du vilja att ljudet kom in tidigare?

Jag tycker oftast att det funkar bättre ju tidigare man kan börja jobba med ljudet, även om det ibland kan medföra en del dubbelarbete från ljudläggarna.

I filmen "Love & mercy" är det ett imponerade samarbete mellan klipp, ljud och musik. Hur såg processen ut? Hur gjorde ni?

Jag hade ett tidigt, ganska intimt samarbete med Atticus Ross, som skrev filmmusiken (helt baserad på samplingar av Brian Wilsons och Beach Boys' inspelningar) och Chris Jenkins som mixade. Eftersom jag hade tillgång till såväl musiken som spelades in på plats (de som portträtterar studiomusikerna i filmen är riktiga studiomusiker), och de ursprungliga separerade ljudspåren , kunde jag bygga upp ganska mycket av scenerna i inspelningsstudiorna redan i klipprummet.

Nämn 3 filmer som du tycker står ut pga ljudarbetet

"Gå och Se", "Avlyssningen" och "Das Boot"

När ni jobbade med "Love & Mercy", fanns det några typer av regler i klipprummet ang klädsel -tex att ni på tisdagar var tvungna att ha såna ljusblå frotté´-tröjor som Paul Dano har i filmen?

Vi var stenhårda med att alltid bära byxor.
... se merse mindre

4 days ago

Besök oss på  Facebook

Seamus Deivert, Kim Creutzer and 7 others like this

Film Sound Swedentack Dino! Kan passa på att rekommendera "Love & Mercy" - ett imponerande klipp, ljud och musikarbete som sagt.

4 days ago   ·  1
Avatar

Fabian BegnertAlltid byxor.. So much för konstnärlig frihet tydligen!

3 days ago
Avatar

Ulf OlaussonMera såna här små intervjuer. Gillar! 👍 På mitt jobb är det väl si och så med byxor....😀

3 days ago   ·  1
Avatar

Comment on Facebook

FSS ljudeffektinspelning nr 6 "HEMMA"
(eller "Home Alone 6")

En liten påminnelse om FSS ljudeffektinspelning.
Denna gång är temat "HEMMA"– så sätt igång och spela in ditt hem (eller sommarställe).
Ytter- och innerdörrar, balkongdörrar, skåp, kylskåp, diskmaskiner, dammsugare, mikrovågsugnar, toaletter & vattenkranar, rullgardiner & knarrande golv och kanske några atmosfärer. Ja - ni förstår nog idén…

Tanken är att vi ska få ett nytt och fräscht arkiv med sånt som hör till hemmet.

Är du med och spelar in får du tillgång till alla andras inspelningar i denna omgång. Inspelningarna är exklusiva och endast för medverkande deltagare. Vi vill att så många som möjligt är med! Och självklart ska du ju vara medlem…!

Beräknad deadline är 15:e september och uppladdningslänkar kommer publiceras på hemsidan innan deadline.
... se merse mindre

1 week ago

Besök oss på  Facebook

Outgrundliga äro herrens vägar och nu för tiden gäller det i synnerhet vikten av digital närvaro på rätt sätt. Därav denna "sida" (det andra är en "grupp") som vem som helst får "lika" vilket kommer resultera i att man tar del av den information som postas på denna sida. Vi är FSS, vi är i tiden och du har vid det här laget säkert redan likat oss. ... se merse mindre

2 weeks ago

Kim Creutzer, Kokoskorpen Ravenholm and 8 others like this

Film Sound SwedenFörlåt, viD skulle det stå i slutet inte "vi"

2 weeks ago
Avatar

Tomas KrantzKlicka på höger sida & redigera...

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Comment on Facebook