Norsk Rikskringkasting (NRK) tillverkade länge sin egen ljudutrustning. Med tiden tog A/S Kongsberg Våpenfabrikk över och byggde mixbord på 60- och 70-talet. Därefter tog Tore Seem A/S i Oslo över produktionen och utvecklade den.

Europa Film köpte
ett Kongsbergbord till musikstudio 1 år 1968, och snart ytterligare ett Kongsbergbord till musikstudio 3. När de 1981 skaffade nya mixbord till sina musikstudior från Solid State Logic i England, fick filmmixen, som då hade ett Neumann-bord, ärva ett av musikavdelningens gamla Kongsbergbord.
1970 installerades det här Kongsbergbordet med 12 ingångar och två utgångar i filmmixern på Dramatiska institutet (DI). I maskinrummet fanns fyra MWA-kombimaskiner för perforerad magnetfilm samt en slavmaskin till varje. Inalles alltså åtta maskiner varav två var för inspelning. Högtalaren i DI:s nybygga filmmix var tillverkad av Altec Lansing, ”Voice of the Theater”. DI bytte till ett Harrison PP 1-mixbord i början av 1980-talet.Kommentar från Håkan Lindberg: DI:s Kongsbergbord stod på hjul och kunde flyttas in i speakerbåset vid musikinspelning. Massor av kablage och Siemenskontakter. Men vad jag minns flyttades det aldrig.
Mannen till höger är Lennart Andersson
som på 1970-talet var ansvarig för mixtekniken på DI.
Längst ut till höger två Telefunken M5c.

Till startsidan