Tidningsskriverier om fusionen
mellan Svensk Filmindustri och Europa Film


Dagens Nyheter 6/6 1984:
40 biografer läggs ner när Svensk Filmindustri och Europafilm går ihop till Sveriges nya filmjätte med 60-65 procent av filmmarknaden. För konkursfärdiga Europafilm är den här affären en förutsättning för att kunna överleva. Bolaget förlorar för närvarande två miljoner i månaden. SF:s ägare Bonnierföretagen betalade familjen Scheutz 22 milj kr för Europafilm.

Expressen 3/7 1984:
Vi visste att Europa Film gick dåligt. Men aldrig att det var så här illa ställt.
SF-chefen Lennart Wiklund är överrumplad efter fusionen mellan SF (Svensk Filmindustri) och Europa Film, som trädde i kraft i går.
—Vi hade räknat med en förlust på 15 miljoner under det verksamhetsåret som gick ut den sista juni. Men den blir 25 miljoner, kanske 30.
—Ett företag som går med en sådan förlust är sjukt och måste omorganiseras, säger Lennart Wiklund till Expressen.
—Minst ett 50-tal av de 130 anställda måste gå.
(…)
SF, det vill säga Bonnierföretagen, köpte Europa Film för 22 miljoner. Ett överpris, menar många nu. Men Lennart Wiklund säger: —Jag anser fortfarande att det var ett bra köp. Vi får en hel biografkedja och två filmproduktioner som har förutsättningar att spela in mycket pengar, dels ”Sköna juveler” med Kim Anderzon och Lena Nyman, som har premiär i augusti, dels ”Smugglarkungen” med Janne Carlsson, som ska vara klar före jul.

Svenska Dagbladet  9/7 1984:
Europa Film gick det senaste året med över 25 miljoner kronor i förlust efter finansnetto. (...) En försäljning av galvantekniska avdelningen under verksamhetsåret 1983-84 minskar förlusten efter extraordinära poster till åtta miljoner kronor.
(Europa Films galvanoteknik såldes till Toolex Alpha, ett företag i Sundbyberg som grundades 1968 och tillverkade skivpressar.)

Lennart Wiklund intervjuas av Elisabeth Sörenson
i Svenska Dagbladet 15/7 1984:
Fusionen brådskar inte men medicinen blir besk
 SvD: Hur många människor kommer att drabbas?
—Det beror ju helt och hållet på vad vi kommer fram till i våra utvärderingar och i våra förhandlingar med facket om avdelningar som skall skäras ned eller tas bort. Men när SF genomgick motsvarande process var det 40 procent av personalen som förlorade sina anställningar och den nivån känns inte särskilt osannolik för Europa Film heller — snarare tvärtom eftersom de har en så mycket bredare verksamhet och ett ekonomiskt läge som är väsentligt värre än vad SF:s var. Här finns ingenting, inga reserver.

Expressen 29/8 1984:

Europafilms förluster blir bortåt 40 miljoner i år, det är mer än dubbelt så mycket som redovisades när vi köpte Europafilm för tre månader sedan, säger SF:s verkställande direktör Lennart Wiklund i morgondagens nummer av Veckans Affärer. Därför måste SF alltså avskeda mer än 100 av Europafilms 137 anställda samtidigt som man vill sälja Europafilms ateljéer ute i Bromma.

Dagens Nyheter 31/8 1984:
Europafilms filmstad i Mariehäll i Bromma kommer att överleva, om än med ny ägare. 50-60 av de 137 anställda kommer dock att få lämna företaget. Det beskedet fick de anställda på torsdagen från ledningen för Svensk Filmindustri som den 1 juli tog över det hårt förlustdrabbade Europafilm. Såväl facket som ledningen betecknar överenskommelsen som tillfredställande. Tidigare uppgifter i Veckans Affärer talade om att så många som 100 personer skulle tvingas lämna företaget.
—Det är inte sagt att siffran behöver bli 50-60 personer, säger SF:s VD Lennart Wiklund. Dels pensioneras en del, dels erbjuder vi plats inom Bonnierkoncernen. Vi lägger fram en slutlig organisationsplan kanske redan i nästa vecka.
Saneringsplanen för att minska Europafilms 40 miljoner kr stora förlust innebär att Sveriges största fristående skivbolag, Sonet, tar över studior och inventarier, samt praktiskt taget all studiopersonal. SF tar hand om lager- och kontorspersonal, men bland dem finns de som måste gå. Sonet övertar studiorna den 1 oktober men pågående och planerade produktioner avbryts ej.

Expressen 10/9 1984:
Sedan Svensk Filmindustri (SF) köpte Europafilm i juli i år har företaget fått en dominerande ställning på biografmarknaden. Ser man till antalet biobesökare har SF/Europafilm 65 procent. Man äger 208 dukar och 175 biografer. På andra plats kommer Sandrews. Resten av landets cirka 1100 biografer ägs av Folketshusrörelsen och andra enskilda ägare; det är de små biograferna i landsorten med kanske två eller tre föreställningar i veckan.

Av 137 anställda vid Europafilm har 20 sagts upp, 45 fått jobb i den nya organisationen. Resten har slussats över till andra företag eller bytt bransch. Europafilms inspelningsateljéer i Solna har sålts till grammofonbolaget Sonet, och någon gång nästa år flyttar hela SF/Europafilm in i nya lokaler vid Münchenbryggeriet i Stockholm.



Enligt en platsannons i Dagens Nyheter den 17/9 1985 har Sonet Studios AB omkring 40 anställda på Tappvägen 24 i Bromma.

Ett nummer av TM från 1976 berättar att Europa Film det året hade 75 fast anställda i Bromma. Ljudtekniker, maskinister, arkitekt/rekvisitör, hantverkare, klippare m.m.